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dc.contributor.author
Lespinard, Alejandro Rafael  
dc.contributor.author
Bambicha, Ruth Rosana del Valle  
dc.contributor.author
Mascheroni, Rodolfo Horacio  
dc.date.available
2020-01-23T21:05:15Z  
dc.date.issued
2012-10  
dc.identifier.citation
Lespinard, Alejandro Rafael; Bambicha, Ruth Rosana del Valle; Mascheroni, Rodolfo Horacio; Quality parameters assessment in kiwi jam during pasteurization. Modelling and optimization of the thermal process; Institution of Chemical Engineers; Food and Bioproducts Processing; 90; 4; 10-2012; 799-808  
dc.identifier.issn
0960-3085  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/95720  
dc.description.abstract
This work focuses on the optimization of the pasteurization process in kiwi jams, considering the influence of the containers size on the quality parameters through experimental measurements and kinetic models. A numerical finite element model was developed with the purpose of simulating the energy transfer during the retort thermal processing of the product. The temperatures predicted by the simulations were successfully validated against experimental data (average relative differences < 5%). These temperatures were incorporated into the kinetic model that described the quality variations which corresponded well with the texture and colour variations experimentally measured. As a result the validated numerical model was used to design and evaluate equivalent thermal processes which allowed determine optimal operating conditions. These results could contribute to the optimization of thermal processing of kiwi jam in order to minimize quality losses, such as texture, colour and nutritional value.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Institution of Chemical Engineers  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
FINITE ELEMENT ANALYSIS  
dc.subject
KIWI JAM  
dc.subject
OPTIMIZATION  
dc.subject
QUALITY PARAMETERS  
dc.subject
THERMAL PROCESSING  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Quality parameters assessment in kiwi jam during pasteurization. Modelling and optimization of the thermal process  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2019-04-26T18:21:34Z  
dc.journal.volume
90  
dc.journal.number
4  
dc.journal.pagination
799-808  
dc.journal.pais
Reino Unido  
dc.description.fil
Fil: Lespinard, Alejandro Rafael. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Bambicha, Ruth Rosana del Valle. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Mascheroni, Rodolfo Horacio. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.journal.title
Food and Bioproducts Processing  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0960308512000247  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1016/j.fbp.2012.03.001