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dc.contributor.author
Errasti, María Eugenia  
dc.contributor.author
Natalucci, Claudia Luisa  
dc.contributor.author
Caffini, Nestor Oscar  
dc.contributor.author
Rotelli, Alejandra Ester  
dc.contributor.author
Brullo, Adriana  
dc.contributor.author
Maras, Bruno  
dc.contributor.author
Trejo, Sebastian Alejandro  
dc.contributor.author
Lopez, Laura Maria Isabel  
dc.date.available
2020-01-21T19:43:44Z  
dc.date.issued
2018-09  
dc.identifier.citation
Errasti, María Eugenia; Natalucci, Claudia Luisa; Caffini, Nestor Oscar; Rotelli, Alejandra Ester; Brullo, Adriana; et al.; Structural Properties of Macrodontain I, a Cysteine Protease from Pseudananas macrodontes (Morr.) Harms (Bromeliaceae); Humana Press; Applied Biochemistry And Biotechnology; 186; 1; 9-2018; 186-198  
dc.identifier.issn
0273-2289  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/95433  
dc.description.abstract
The primary structure of macrodontain I, a peptidase from Pseudananas macrodontes fruits, was determined using Edman’s degradation. The enzyme is a non-glycosylated peptidase composed by 213 amino acids with a calculated molecular weight of 23,486.18 Da, pI value 6.99, and a molar extinction coefficient at 280 nm of 61,685 M−1 cm−1. The alignment of the sequence of macrodontain I with those cysteine peptidases from species belonging to the family Bromeliaceae showed the highest identity degree (87.74%) against fruit bromelain. A remarkable fact is that all these peptidase sequences show two Met contiguous residues (Met121 and 122) and the nonapeptide VPQSIDWRD located in the mature N-terminal region. Residues Cys26 and His159, which constitute the catalytic dyad in all cysteine peptidases, as well as active site residues Gln20 and Asn176, characteristic of Clan C1A, are conserved in macrodontain I. The 3-D model suggests that the enzyme belongs to the α + β class of proteins, with two disulfide bridges (Cys23-Cys63 and Cys57-Cys96) in the α domain, while the β domain is stabilized by another disulfide bridge (Cys153-Cys201). Further, we were able to establish that the cysteine peptidases from P. macrodontes are involved in the anti-inflammatory activity.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Humana Press  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
AMINO ACID SEQUENCE  
dc.subject
ANTI-INFLAMMATORY ACTIVITY  
dc.subject
BROMELIACEAE  
dc.subject
CYSTEINE PEPTIDASE  
dc.subject
MACRODONTAIN I  
dc.subject
PLANT ENDOPEPTIDASE  
dc.subject
PSEUDANANAS MACRODONTES  
dc.subject.classification
Bioquímica y Biología Molecular  
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Structural Properties of Macrodontain I, a Cysteine Protease from Pseudananas macrodontes (Morr.) Harms (Bromeliaceae)  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2019-10-15T14:49:05Z  
dc.journal.volume
186  
dc.journal.number
1  
dc.journal.pagination
186-198  
dc.journal.pais
Estados Unidos  
dc.journal.ciudad
Oregon  
dc.description.fil
Fil: Errasti, María Eugenia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata; Argentina. Instituto Nacional de Tecnología Industrial. Centro de Investigación y Desarrollo del Cuero. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comision de Investigaciones Centíficas. Centro de Investigación y Desarrollo del Cuero; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Natalucci, Claudia Luisa. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Departamento de Ciencias Biológicas. Laboratorio de Investigación de Proteínas Vegetales; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Caffini, Nestor Oscar. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Departamento de Ciencias Biológicas. Laboratorio de Investigación de Proteínas Vegetales; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Rotelli, Alejandra Ester. Universidad Nacional de San Luis. Facultad de Química, Bioquímica y Farmacia; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Brullo, Adriana. Università degli studi di Roma "La Sapienza"; Italia  
dc.description.fil
Fil: Maras, Bruno. Università degli studi di Roma "La Sapienza"; Italia  
dc.description.fil
Fil: Trejo, Sebastian Alejandro. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Instituto Multidisciplinario de Biología Celular. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Instituto Multidisciplinario de Biología Celular. Universidad Nacional de La Plata. Instituto Multidisciplinario de Biología Celular; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Lopez, Laura Maria Isabel. Instituto Nacional de Tecnología Industrial. Centro de Investigación y Desarrollo del Cuero. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comision de Investigaciones Centíficas. Centro de Investigación y Desarrollo del Cuero; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata; Argentina  
dc.journal.title
Applied Biochemistry And Biotechnology  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://link.springer.com/10.1007/s12010-018-2725-3  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1007/s12010-018-2725-3