Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
Medrano, Micaela  
dc.contributor.author
Racedo, Silvia María  
dc.contributor.author
Rolny, Ivanna Sabrina  
dc.contributor.author
Abraham, Analia Graciela  
dc.contributor.author
Perez, Pablo Fernando  
dc.date.available
2020-01-20T18:43:07Z  
dc.date.issued
2011-05  
dc.identifier.citation
Medrano, Micaela; Racedo, Silvia María; Rolny, Ivanna Sabrina; Abraham, Analia Graciela; Perez, Pablo Fernando; Oral Administration of Kefiran Induces Changes in the Balance of Immune Cells in a Murine Model; American Chemical Society; Journal of Agricultural and Food Chemistry; 59; 10; 5-2011; 5299-5304  
dc.identifier.issn
0021-8561  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/95245  
dc.description.abstract
The aim of the present study was to evaluate the effect of the oral administration of kefiran on the balance of immune cells in a murine model. Six week old BALB/c mice were treated with kefiran (300 mg/L) for 0, 2 and 7 days. Kefiran treatment increased the number of IgA+ cells in lamina propria after 2 and 7 days. Percentage of B220+/MHCIIhigh cells in mesenteric lymph nodes (2 days) and Peyer's patches (7 days) was higher compared to untreated control mice. An increase of macrophages (F4/80+ cells) was observed in lamina propria and peritoneal cavity (2 and 7 days). In contrast, at day 7, macrophage population decreased in Peyer's patches. These results show the ability of kefiran to modify the balance of immune cells in intestinal mucosa. This property could be highly relevant for the comprehension of the probiotic effect attributed to kefir.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
American Chemical Society  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
KEFIRAN  
dc.subject
GALT  
dc.subject
IgA+ CELLS  
dc.subject
MACROPHAGES  
dc.subject
INTESTINAL MUCOSA IMMUNE RESPONSE  
dc.subject.classification
Nutrición, Dietética  
dc.subject.classification
Ciencias de la Salud  
dc.subject.classification
CIENCIAS MÉDICAS Y DE LA SALUD  
dc.title
Oral Administration of Kefiran Induces Changes in the Balance of Immune Cells in a Murine Model  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2020-01-15T20:03:55Z  
dc.journal.volume
59  
dc.journal.number
10  
dc.journal.pagination
5299-5304  
dc.journal.pais
Estados Unidos  
dc.description.fil
Fil: Medrano, Micaela. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Racedo, Silvia María. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Departamento de Ciencias Biológicas. Cátedra de Microbiología General; Argentina. Universite de Bordeaux; Francia. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Rolny, Ivanna Sabrina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Departamento de Ciencias Biológicas. Cátedra de Microbiología General; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Abraham, Analia Graciela. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Departamento de Ciencias Biológicas. Área de Bioquímica y Control de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Perez, Pablo Fernando. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Departamento de Ciencias Biológicas. Cátedra de Microbiología General; Argentina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.journal.title
Journal of Agricultural and Food Chemistry  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1021/jf1049968  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://pubs.acs.org/doi/10.1021/jf1049968