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dc.contributor.author
Chesini, Mariana  
dc.contributor.author
Plaza Cazón, Josefina del Carmen  
dc.contributor.author
Baruque, Diego Jorge  
dc.contributor.author
Vita, Carolina Elena  
dc.contributor.author
Cavalitto, Sebastian Fernando  
dc.contributor.author
Ghiringhelli, Pablo Daniel  
dc.contributor.author
Rojas, Natalia Lorena  
dc.date.available
2020-01-16T16:14:43Z  
dc.date.issued
2018-07  
dc.identifier.citation
Chesini, Mariana; Plaza Cazón, Josefina del Carmen; Baruque, Diego Jorge; Vita, Carolina Elena; Cavalitto, Sebastian Fernando; et al.; High level production of a recombinant acid stable exoinulinase from Aspergillus kawachii; Academic Press Inc Elsevier Science; Protein Expression and Purification; 147; 7-2018; 29-37  
dc.identifier.issn
1046-5928  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/94888  
dc.description.abstract
Exoinulinases—enzymes extensively studied in recent decades because of their industrial applications—need to be produced in suitable quantities in order to meet production demands. We describe here the production of an acid-stable recombinant inulinase from Aspergillus kawachii in the Pichia pastoris system and the recombinant enzyme's biochemical characteristics and potential application to industrial processes. After an appropriate cloning strategy, this genetically engineered inulinase was successfully overproduced in fed-batch fermentations, reaching up to 840 U/ml after a 72-h cultivation. The protein, purified to homogeneity by chromatographic techniques, was obtained at a 42% yield. The following biochemical characteristics were determined: the enzyme had an optimal pH of 3, was stable for at least 3 h at 55 °C, and was inhibited in catalytic activity almost completely by Hg+2. The respective Km and Vmax for the recombinant inulinase with inulin as substrate were 1.35 mM and 2673 μmol/min/mg. The recombinant enzyme is an exoinulinase but also possesses synthetic activity (i. e., fructosyl transferase). The high level of production of this recombinant plus its relevant biochemical properties would argue that the process presented here is a possible recourse for industrial applications in carbohydrate processing.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Academic Press Inc Elsevier Science  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
EXOINULINASE  
dc.subject
ASPERGILLUS KAWACHII  
dc.subject
PICHIA PASTORIS  
dc.subject
FRUCTOSYLTRANSFERASE  
dc.subject.classification
Bioprocesamiento Tecnológico, Biocatálisis, Fermentación  
dc.subject.classification
Biotecnología Industrial  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.subject.classification
Bioprocesamiento Tecnológico, Biocatálisis, Fermentación  
dc.subject.classification
Biotecnología Industrial  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
High level production of a recombinant acid stable exoinulinase from Aspergillus kawachii  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2019-10-16T18:27:21Z  
dc.journal.volume
147  
dc.journal.pagination
29-37  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Chesini, Mariana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Plaza Cazón, Josefina del Carmen. Universidad Nacional de Quilmes. Departamento de Ciencia y Tecnología; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Baruque, Diego Jorge. Universidad Nacional de Quilmes. Departamento de Ciencia y Tecnología; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Vita, Carolina Elena. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Cavalitto, Sebastian Fernando. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Ghiringhelli, Pablo Daniel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad Nacional de Quilmes. Departamento de Ciencia y Tecnología; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Rojas, Natalia Lorena. Universidad Nacional de Quilmes. Departamento de Ciencia y Tecnología; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina  
dc.journal.title
Protein Expression and Purification  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1046592817306927  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.pep.2018.02.007