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dc.contributor.author
D'almeida, Romina Elisa  
dc.contributor.author
Molina, Rocío Daniela Inés  
dc.contributor.author
Viola, Carolina Maria  
dc.contributor.author
Luciardi, María Constanza  
dc.contributor.author
Nieto Peñalver, Carlos Gabriel  
dc.contributor.author
Bardon, Alicia del Valle  
dc.contributor.author
Arena, Mario Eduardo  
dc.date.available
2020-01-15T21:14:56Z  
dc.date.issued
2017-08-31  
dc.identifier.citation
D'almeida, Romina Elisa; Molina, Rocío Daniela Inés; Viola, Carolina Maria; Luciardi, María Constanza; Nieto Peñalver, Carlos Gabriel; et al.; Comparison of seven structurally related coumarins on the inhibition of Quorum sensing of Pseudomonas aeruginosa and Chromobacterium violaceum; Academic Press Inc Elsevier Science; Bioorganic Chemistry; 73; 31-8-2017; 37-42  
dc.identifier.issn
0045-2068  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/94857  
dc.description.abstract
Quorum sensing (QS) is a cell-to-cell signaling communication system that controls the virulence behavior of a broad spectrum of bacterial pathogens, participating also in the development of biofilms, responsible of the antibiotic ineffectiveness in many infections. Therefore, QS system is an attractive target for antimicrobial therapy. In this study, we compare the effect of seven structurally related coumarins against bacterial growth, biofilm formation and elastase activity of Pseudomonas aeruginosa. In addition, the anti-pathogenic capacity of the seven coumarins was evaluated on the wild type and the biosensor strain of Chromobacterium violaceum. The comparative study of coumarins showed that molecules with hydroxyl groups on the aromatic ring displayed higher activity on the inhibition of biofilm formation of P. aeruginosa over coumarins with substituents in positions 3 and 4 or without the double 3,4-bond. These 3 or 4-hydroxylated positions caused a decrease in the anti-biofilm activity obtained for coumarin. However, the hydroxyl group in position 3 of the pyrone ring was important for the inhibition of C. violaceum QS and elastolytic activity of P. aeruginosa. The effects observed were active independently of any effect on growth. According to our results, coumarin and its hydroxylated derivatives represent an interesting group of compounds to use as anti-virulence agents against the human pathogen P. aeruginosa.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Academic Press Inc Elsevier Science  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
CHROMOBACTERIUM VIOLACEUM  
dc.subject
COUMARIN  
dc.subject
HYDROXYCOUMARINS  
dc.subject
PSEUDOMONAS AERUGINOSA  
dc.subject
QUORUM SENSING  
dc.subject.classification
Biología Celular, Microbiología  
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Comparison of seven structurally related coumarins on the inhibition of Quorum sensing of Pseudomonas aeruginosa and Chromobacterium violaceum  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2018-10-23T20:38:14Z  
dc.identifier.eissn
1090-2120  
dc.journal.volume
73  
dc.journal.pagination
37-42  
dc.journal.pais
Estados Unidos  
dc.description.fil
Fil: D'almeida, Romina Elisa. Universidad Nacional de Tucuman. Instituto de Biotecnología Farmaceutica y Alimentaria. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucuman. Instituto de Biotecnología Farmaceutica y Alimentaria.; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Molina, Rocío Daniela Inés. Universidad Nacional de Tucuman. Instituto de Biotecnología Farmaceutica y Alimentaria. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucuman. Instituto de Biotecnología Farmaceutica y Alimentaria.; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Viola, Carolina Maria. Universidad Nacional de Tucuman. Instituto de Biotecnología Farmaceutica y Alimentaria. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucuman. Instituto de Biotecnología Farmaceutica y Alimentaria.; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Luciardi, María Constanza. Universidad Nacional de Tucuman. Instituto de Biotecnología Farmaceutica y Alimentaria. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucuman. Instituto de Biotecnología Farmaceutica y Alimentaria.; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Nieto Peñalver, Carlos Gabriel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Planta Piloto de Procesos Industriales Microbiológicos; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Bardon, Alicia del Valle. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto de Química del Noroeste. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Química del Noroeste; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Arena, Mario Eduardo. Universidad Nacional de Tucuman. Instituto de Biotecnología Farmaceutica y Alimentaria. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucuman. Instituto de Biotecnología Farmaceutica y Alimentaria.; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia; Argentina  
dc.journal.title
Bioorganic Chemistry  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.bioorg.2017.05.011  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0045206817303188