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dc.contributor.author
Tupa Valencia, Maribel Victoria  
dc.contributor.author
Arroyo, Silvana Maricel  
dc.contributor.author
Herrera, Maria Lidia  
dc.contributor.author
Foresti, María Laura  
dc.date.available
2020-01-14T18:48:24Z  
dc.date.issued
2018-05  
dc.identifier.citation
Tupa Valencia, Maribel Victoria; Arroyo, Silvana Maricel; Herrera, Maria Lidia; Foresti, María Laura; Production of Esterified Starches with Increased Resistant Starch Content by an α‐Hydroxy Acid‐Catalyzed Route; Wiley VCH Verlag; Starch/starke; 70; 5-6; 5-2018; 1-9  
dc.identifier.issn
0038-9056  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/94631  
dc.description.abstract
Resistant starch (RS) refers to the portion of starch that is not broken down by human enzymes in the small intestine, and thus reaches the large bowel of healthy individuals. In the large bowel RS is fermented by colonic microflora producing short chain fatty acids (SCFA) – predominantly acetate, propionate, and butyrate – that are known to contribute substantially to large bowel health. Currently, there is an increasing interest in obtaining RS by esterification of starch with target SCFA, due to its capacity to deliver significant quantities of the particular esterified SCFA to the colon. In the current contribution an α‐hydroxy acid‐catalyzed methodology, which has recently proven useful for esterifying starch, was used to produce acetylated, propionylated, and butyrylated corn starch samples with varying degree of substitution (DS) (0.05–0.75). Results showed the suitability of the route to produce the RS4 starch type, with RS contents that increased with DS as a consequence of a larger steric hindrance effect caused by a higher number of ester groups introduced. Data also indicated that the DS conferred to starch was the key factor conditioning its resistance, whereas RS content showed to be independent of the resulting esterified starch structure and the type of ester group introduced.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Wiley VCH Verlag  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
ESTERIFICATION  
dc.subject
RESISTANT STARCH  
dc.subject
STARCH  
dc.subject
Α-HYDROXY ACIDS  
dc.subject.classification
Ingeniería de los Materiales  
dc.subject.classification
Ingeniería de los Materiales  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.subject.classification
Ingeniería de los Materiales  
dc.subject.classification
Ingeniería de los Materiales  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Production of Esterified Starches with Increased Resistant Starch Content by an α‐Hydroxy Acid‐Catalyzed Route  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2019-10-16T15:24:14Z  
dc.journal.volume
70  
dc.journal.number
5-6  
dc.journal.pagination
1-9  
dc.journal.pais
Alemania  
dc.journal.ciudad
Weinheim  
dc.description.fil
Fil: Tupa Valencia, Maribel Victoria. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Tecnología en Polímeros y Nanotecnología. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ingeniería. Instituto de Tecnología en Polímeros y Nanotecnología; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Arroyo, Silvana Maricel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Tecnologías y Ciencias de la Ingeniería "Hilario Fernández Long". Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ingeniería. Instituto de Tecnologías y Ciencias de la Ingeniería "Hilario Fernández Long"; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Herrera, Maria Lidia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Tecnología en Polímeros y Nanotecnología. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ingeniería. Instituto de Tecnología en Polímeros y Nanotecnología; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Foresti, María Laura. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Tecnología en Polímeros y Nanotecnología. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ingeniería. Instituto de Tecnología en Polímeros y Nanotecnología; Argentina  
dc.journal.title
Starch/starke  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://doi.wiley.com/10.1002/star.201700155  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1002/star.201700155