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dc.contributor.author
Lopez, Olivia Valeria
dc.contributor.author
Viña, Sonia Zulma
dc.contributor.author
Pachas, Aníbal N. A.
dc.contributor.author
Sisterna, Marina Noemí
dc.contributor.author
Rohatsch, Pablo H.
dc.contributor.author
Mugridge, Alicia
dc.contributor.author
Fassola, Hugo E.
dc.contributor.author
García, María A.
dc.date.available
2020-01-14T16:04:47Z
dc.date.issued
2010-02
dc.identifier.citation
Lopez, Olivia Valeria; Viña, Sonia Zulma; Pachas, Aníbal N. A.; Sisterna, Marina Noemí; Rohatsch, Pablo H.; et al.; Composition and food properties of Pachyrhizus ahipa roots and starch; Wiley Blackwell Publishing, Inc; International Journal of Food Science and Technology; 45; 2; 2-2010; 223-233
dc.identifier.issn
0950-5423
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/94613
dc.description.abstract
The aims of this work were to evaluate productivity and postharvest handling conditions for ahipa roots; to establish a starch extraction procedure and to characterise the morphological, physicochemical and pasting properties of ahipa starch. Plants were grown in Misiones (Argentina), evaluating three planting densities and the application of a flower pruning (FP) practice. FP increased roots yield without modifying the functional properties of the starch. Storage assays allowed to rule out refrigeration and select 25 °C as an appropriate temperature. Starch extraction yield was 56.54 g 100 g−1 roots (dry basis). Amylose content was 10.75%. The starch diffractograms were assigned to a type C pattern. Ahipa starch pastes gelatinised at relatively low temperature and showed low retrogradation tendency under refrigeration conditions. Rheological properties indicated that ahipa starch might be adequate as a food thickener. Thus, native ahipa starch seems to be an alternative to other traditional starch sources.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Wiley Blackwell Publishing, Inc
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
AHIPA STARCH
dc.subject
LEGUMINOUS TUBEROUS ROOTS
dc.subject
LONG-TERM STORAGE
dc.subject
POSTHARVEST HANDLING
dc.subject
STARCH PHYSICOCHEMICAL PROPERTIES
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Composition and food properties of Pachyrhizus ahipa roots and starch
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2019-05-14T13:55:04Z
dc.identifier.eissn
1365-2621
dc.journal.volume
45
dc.journal.number
2
dc.journal.pagination
223-233
dc.journal.pais
Reino Unido
dc.journal.ciudad
Londres
dc.description.fil
Fil: Lopez, Olivia Valeria. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Viña, Sonia Zulma. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Pachas, Anibal N.A..
dc.description.fil
Fil: Sisterna, Marina Noemí. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales. Departamento de Ciencias Biológicas. Centro de Investigaciones de Fitopatología. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigaciones de Fitopatología; Argentina
dc.description.fil
Fil: Rohatsch, Pablo H..
dc.description.fil
Fil: Mugridge, Alicia. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Fassola, Pablo H..
dc.description.fil
Fil: García, María Alejandra. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.journal.title
International Journal of Food Science and Technology
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/j.1365-2621.2009.02125.x
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1111/j.1365-2621.2009.02125.x
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