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dc.contributor.author
Coscueta, Ezequiel Ricardo
dc.contributor.author
Pellegrini Malpiedi, Luciana
dc.contributor.author
Nerli, Bibiana Beatriz
dc.date.available
2020-01-07T20:56:53Z
dc.date.issued
2018-10
dc.identifier.citation
Coscueta, Ezequiel Ricardo; Pellegrini Malpiedi, Luciana; Nerli, Bibiana Beatriz; Micellar systems of aliphatic alcohol ethoxylates as a sustainable alternative to extract soybean isoflavones; Elsevier; Food Chemistry; 264; 10-2018; 135-141
dc.identifier.issn
0308-8146
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/93917
dc.description.abstract
Ethoxylated aliphatic surfactants belonging to the Genapol and Tergitol series were assessed as extraction systems of isoflavones. They showed good extraction properties when compared with different solvents, the Genapol X-080 exhibiting the best performance. Available commercial isoflavone pills were used, as a starting simple matrix, to determine the parameters that affect the extraction procedure. The temperature and the surfactant concentration showed to be factors that favored significantly the extraction performance. The application of optimized variables (Genapol X-080 11% m/m, pH 4.5; extraction temperature of 54 °C and extraction time of 60 min) on soybean flour (natural) allowed extracting 3.237 ± 0.173 mg of isoflavone per gram of treated flour. This result was three times what it was for methanol under identical conditions. Extraction with these micellar systems represents a sustainable alternative methodology for industrial purposes due to its low cost, biodegradability, non-toxicity and easy scaling up.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
GENAPOL
dc.subject
ISOFLAVONE EXTRACTION
dc.subject
MICELLAR SYSTEMS
dc.subject
TERGITOL
dc.subject.classification
Bioprocesamiento Tecnológico, Biocatálisis, Fermentación
dc.subject.classification
Biotecnología Industrial
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Micellar systems of aliphatic alcohol ethoxylates as a sustainable alternative to extract soybean isoflavones
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2019-10-15T17:29:06Z
dc.journal.volume
264
dc.journal.pagination
135-141
dc.journal.pais
Países Bajos
dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Coscueta, Ezequiel Ricardo. Universidad Nacional de Rosario; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario; Argentina
dc.description.fil
Fil: Pellegrini Malpiedi, Luciana. Universidad Nacional de Rosario; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario; Argentina
dc.description.fil
Fil: Nerli, Bibiana Beatriz. Universidad Nacional de Rosario; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario; Argentina
dc.journal.title
Food Chemistry
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814618308082
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2018.05.015
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