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dc.contributor.author
Coscueta, Ezequiel Ricardo  
dc.contributor.author
Pellegrini Malpiedi, Luciana  
dc.contributor.author
Nerli, Bibiana Beatriz  
dc.date.available
2020-01-07T20:56:53Z  
dc.date.issued
2018-10  
dc.identifier.citation
Coscueta, Ezequiel Ricardo; Pellegrini Malpiedi, Luciana; Nerli, Bibiana Beatriz; Micellar systems of aliphatic alcohol ethoxylates as a sustainable alternative to extract soybean isoflavones; Elsevier; Food Chemistry; 264; 10-2018; 135-141  
dc.identifier.issn
0308-8146  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/93917  
dc.description.abstract
Ethoxylated aliphatic surfactants belonging to the Genapol and Tergitol series were assessed as extraction systems of isoflavones. They showed good extraction properties when compared with different solvents, the Genapol X-080 exhibiting the best performance. Available commercial isoflavone pills were used, as a starting simple matrix, to determine the parameters that affect the extraction procedure. The temperature and the surfactant concentration showed to be factors that favored significantly the extraction performance. The application of optimized variables (Genapol X-080 11% m/m, pH 4.5; extraction temperature of 54 °C and extraction time of 60 min) on soybean flour (natural) allowed extracting 3.237 ± 0.173 mg of isoflavone per gram of treated flour. This result was three times what it was for methanol under identical conditions. Extraction with these micellar systems represents a sustainable alternative methodology for industrial purposes due to its low cost, biodegradability, non-toxicity and easy scaling up.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
GENAPOL  
dc.subject
ISOFLAVONE EXTRACTION  
dc.subject
MICELLAR SYSTEMS  
dc.subject
TERGITOL  
dc.subject.classification
Bioprocesamiento Tecnológico, Biocatálisis, Fermentación  
dc.subject.classification
Biotecnología Industrial  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Micellar systems of aliphatic alcohol ethoxylates as a sustainable alternative to extract soybean isoflavones  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2019-10-15T17:29:06Z  
dc.journal.volume
264  
dc.journal.pagination
135-141  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Coscueta, Ezequiel Ricardo. Universidad Nacional de Rosario; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Pellegrini Malpiedi, Luciana. Universidad Nacional de Rosario; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Nerli, Bibiana Beatriz. Universidad Nacional de Rosario; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario; Argentina  
dc.journal.title
Food Chemistry  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814618308082  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2018.05.015