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dc.contributor.author
Diaz Tena, E.
dc.contributor.author
Gallastegui, G.
dc.contributor.author
Hipperdinger, Marcela Liliana
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dc.contributor.author
Donati, Edgardo Ruben
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dc.contributor.author
Rojo, N.
dc.contributor.author
Santaolalla, A.
dc.contributor.author
Ramirez, M.
dc.contributor.author
Barona, A.
dc.contributor.author
Elías, A.
dc.date.available
2020-01-07T19:50:53Z
dc.date.issued
2018-12
dc.identifier.citation
Diaz Tena, E.; Gallastegui, G.; Hipperdinger, Marcela Liliana; Donati, Edgardo Ruben; Rojo, N.; et al.; Simultaneous Culture and Biomachining of Copper in MAC Medium: A Comparison between Acidithiobacillus ferrooxidans and Sulfobacillus thermosulfidooxidans; American Chemical Society; ACS Sustainable Chemistry and Engineering; 6; 12; 12-2018; 17026-17034
dc.identifier.issn
2168-0485
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/93901
dc.description.abstract
Biomachining will not be considered as a full-scale manufacturing technology until a stable, controlled, and continuous metal removal rate (MRR) is achieved. In this research work, a novel strategy that could promote its industrial implementation, namely simultaneous bacterial growth and machining of copper contained in oxygen-free copper (OFC) workpieces, was investigated. This proposal has the major advantage of being a single-stage process, thereby reducing total operating times and becoming more economical in comparison with conventional biomachining (downtime due to bacterial growth would disappear). The study was carried out using mesophilic (Acidithiobacillus ferrooxidans) and thermophilic (Sulfobacillus thermosulfidooxidans) extremophile bacteria in order to prevent the progressive decrease in the amount of metal removed per unit time. A constant MRR of 43 mg h-1 was achieved with A. ferrooxidans in the simultaneous process. Despite the accomplishment of a constant MRR, this value is lower than the maximum MRR obtained in conventional biomachining (109 mg h-1), probably due to the inability of ferric ions to come into contact with the metallic surface. With regard to the culture period in MAC medium, S. thermosulfidooxidans showed a slower growth rate (0.11 h-1) and lower ferrous ion oxidation level (0.12 g Fe2+ L-1 h-1) than A. ferrooxidans (0.17 h-1 and 0.22 g Fe2+ L-1 h-1, respectively) under optimal pH (1.5) and Fe2+ concentration (6 g L-1) conditions.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
American Chemical Society
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dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by/2.5/ar/
dc.subject
A. FERROOXIDANS
dc.subject
BIOLEACHING
dc.subject
BIOMACHINING
dc.subject
COPPER
dc.subject
MAC MEDIUM
dc.subject
S. THERMOSULFIDOOXIDANS
dc.subject.classification
Otras Ingeniería de los Materiales
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dc.subject.classification
Ingeniería de los Materiales
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dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
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dc.title
Simultaneous Culture and Biomachining of Copper in MAC Medium: A Comparison between Acidithiobacillus ferrooxidans and Sulfobacillus thermosulfidooxidans
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2019-10-16T18:26:56Z
dc.journal.volume
6
dc.journal.number
12
dc.journal.pagination
17026-17034
dc.journal.pais
Estados Unidos
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dc.journal.ciudad
Washington DC
dc.description.fil
Fil: Diaz Tena, E.. Universidad del País Vasco; España. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales; Argentina
dc.description.fil
Fil: Gallastegui, G.. Universidad del País Vasco; España
dc.description.fil
Fil: Hipperdinger, Marcela Liliana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales; Argentina
dc.description.fil
Fil: Donati, Edgardo Ruben. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales; Argentina
dc.description.fil
Fil: Rojo, N.. Universidad del País Vasco; España
dc.description.fil
Fil: Santaolalla, A.. Universidad del País Vasco; España
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Fil: Ramirez, M.. Universidad del País Vasco; España
dc.description.fil
Fil: Barona, A.. Universidad de Cádiz; España
dc.description.fil
Fil: Elías, A.. Universidad del Pais Vasco - Euskal Herriko Unibertsitatea, Campus Bizkaia;
dc.journal.title
ACS Sustainable Chemistry and Engineering
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1021/acssuschemeng.8b04348
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://pubs.acs.org/doi/10.1021/acssuschemeng.8b04348
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