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dc.contributor.author
Alesso, Magdalena  
dc.contributor.author
Bondioli, Gabriel  
dc.contributor.author
Talio, María Carolina  
dc.contributor.author
Luconi, Marta Olga  
dc.contributor.author
Fernandez, Liliana Patricia  
dc.date.available
2019-12-30T15:41:24Z  
dc.date.issued
2012-09  
dc.identifier.citation
Alesso, Magdalena; Bondioli, Gabriel; Talio, María Carolina; Luconi, Marta Olga; Fernandez, Liliana Patricia; Micelles mediated separation fluorimetric methodology for Rhodamine B determination in condiments, snacks and candies; Elsevier; Food Chemistry; 134; 1; 9-2012; 513-517  
dc.identifier.issn
0308-8146  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/93229  
dc.description.abstract
Dye Rhodamine B (RhB) has been widely used in textile industry and foodstuffs but due to its proved carcinogenicity and toxicity on human, many countries have forbidden its use in foods. A new methodology is proposed for Rhodamine B (RhB) fluorimetric determination applying separation with a surfactant. Experimental parameters that affect the separation and determination steps like surfactant concentration, time and temperature of equilibration, pH of extraction, nature and composition of diluting agent of surfactant rich phase have been studied and optimised. The implementation of separation step permitted to remove successfully the interferences of matrix components, improving selectivity and sensitivity. Developed methodology presents a linearity range between 4.67 × 10 -2 and 100 μg L -1 with a correlation coefficient of 0.999. At optimal experimental conditions, a LOD of 1.40 × 10 -2 μg L -1 and LOQ of 4.67 × 10 -2 μg L -1 were obtained, allowing RhB determination in a variety of commercial condiments, snacks and bubble gums.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
CLOUD POINT EXTRACTION  
dc.subject
FOODS  
dc.subject
RHODAMINE B  
dc.subject
SPECTROFLUORIMETRY  
dc.subject.classification
Química Analítica  
dc.subject.classification
Ciencias Químicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Micelles mediated separation fluorimetric methodology for Rhodamine B determination in condiments, snacks and candies  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2019-11-25T18:18:52Z  
dc.journal.volume
134  
dc.journal.number
1  
dc.journal.pagination
513-517  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Alesso, Magdalena. Universidad Nacional de San Luis. Facultad de Química, Bioquímica y Farmacia. Departamento de Química. Área de Química Analítica; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - San Luis. Instituto de Química de San Luis. Universidad Nacional de San Luis. Facultad de Química, Bioquímica y Farmacia. Instituto de Química de San Luis; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Bondioli, Gabriel. Universidad Nacional de San Luis. Facultad de Química, Bioquímica y Farmacia. Departamento de Química. Área de Química Analítica; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - San Luis. Instituto de Química de San Luis. Universidad Nacional de San Luis. Facultad de Química, Bioquímica y Farmacia. Instituto de Química de San Luis; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Talio, María Carolina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - San Luis. Instituto de Química de San Luis. Universidad Nacional de San Luis. Facultad de Química, Bioquímica y Farmacia. Instituto de Química de San Luis; Argentina. Universidad Nacional de San Luis. Facultad de Química, Bioquímica y Farmacia. Departamento de Química. Área de Química Analítica; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Luconi, Marta Olga. Universidad Nacional de San Luis. Facultad de Química, Bioquímica y Farmacia. Departamento de Química. Área de Química Analítica; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Fernandez, Liliana Patricia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - San Luis. Instituto de Química de San Luis. Universidad Nacional de San Luis. Facultad de Química, Bioquímica y Farmacia. Instituto de Química de San Luis; Argentina. Universidad Nacional de San Luis. Facultad de Química, Bioquímica y Farmacia. Departamento de Química. Área de Química Analítica; Argentina  
dc.journal.title
Food Chemistry  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814612002981  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2012.02.110