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dc.contributor.author
Casaburi, Agustina  
dc.contributor.author
Montoya Rojo, Ursula Maria  
dc.contributor.author
Cerrutti, Patricia  
dc.contributor.author
Vázquez, Analía  
dc.contributor.author
Foresti, María Laura  
dc.date.available
2019-12-27T14:47:32Z  
dc.date.issued
2018-02  
dc.identifier.citation
Casaburi, Agustina; Montoya Rojo, Ursula Maria; Cerrutti, Patricia; Vázquez, Analía; Foresti, María Laura; Carboxymethyl cellulose with tailored degree of substitution obtained from bacterial cellulose; Elsevier; Food Hydrocolloids; 75; 2-2018; 147-156  
dc.identifier.issn
0268-005X  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/93087  
dc.description.abstract
Among the multiple industrial applications of carboxymethyl cellulose (CMC), those related to food and beverages industries (e.g. as thickener, stabilizer, emulsifier, binding agent), involve one fourth of the global CMC consumption. In the last years, a number of abundant and underutilized vegetable cellulose sources have been assayed as raw material for CMC production, as alternatives to cotton linters or cellulose feedstocks obtained from bleached pulps derived from wood. Alternatively, cellulose of microbial origin appears as a very promising highly pure raw material for CMC production. Together with molecular weight and substituents distribution, it is well established that the degree of substitution (DS) of CMC plays a key role in most food and beverages applications. In the current contribution, highly pure cellulose of bacterial origin was used to produce CMC with tailored DS in a two-stage process consisting of alkalinization with sodium hydroxide, followed by etherification with sodium monochloroacetate. Aiming to get insight into how the carboxymethylation extent conferred to BC can be easily tuned within the DS interval allowed for food uses (i.e. 0.2–1.5), the effects of NaOH concentration, molar NaOH/anhydroglucose unit ratio, molar etherifying reagent/anhydroglucose unit ratio, and etherification time, were systematically analyzed. By proper control of those variables, CMC samples with tailored DS within the 0.60–1.52 interval could be successfully obtained. Samples with varying DS were further characterized by means of FTIR, solid state 13C NMR, XRD and TGA. The suitability of using TGA data for estimating the carboxymethylation extent achieved is proposed.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
Bacterial cellulose  
dc.subject
Carboxymethylation  
dc.subject
Tailored degree of substitution  
dc.subject
Characterization  
dc.subject.classification
Nano-procesamiento  
dc.subject.classification
Nanotecnología  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Carboxymethyl cellulose with tailored degree of substitution obtained from bacterial cellulose  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2019-10-16T15:22:29Z  
dc.journal.volume
75  
dc.journal.pagination
147-156  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Casaburi, Agustina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Tecnología en Polímeros y Nanotecnología. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ingeniería. Instituto de Tecnología en Polímeros y Nanotecnología; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Montoya Rojo, Ursula Maria. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Tecnología en Polímeros y Nanotecnología. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ingeniería. Instituto de Tecnología en Polímeros y Nanotecnología; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Cerrutti, Patricia. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ingeniería. Departamento de Ingeniería Química; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Tecnología en Polímeros y Nanotecnología. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ingeniería. Instituto de Tecnología en Polímeros y Nanotecnología; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Vázquez, Analía. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Tecnología en Polímeros y Nanotecnología. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ingeniería. Instituto de Tecnología en Polímeros y Nanotecnología; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Foresti, María Laura. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Tecnología en Polímeros y Nanotecnología. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ingeniería. Instituto de Tecnología en Polímeros y Nanotecnología; Argentina  
dc.journal.title
Food Hydrocolloids  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S0268005X17307853  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.foodhyd.2017.09.002