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dc.contributor.author
Ixtaina, Vanesa Yanet
dc.contributor.author
Martinez, Marcela Lilian
dc.contributor.author
Spotorno, Viviana Graciela
dc.contributor.author
Mateo, Carmen Margarita
dc.contributor.author
Maestri, Damian
dc.contributor.author
Diehl, Bernd W. K.
dc.contributor.author
Nolasco, Susana Maria
dc.contributor.author
Tomás, Mabel Cristina
dc.date.available
2019-12-26T14:40:03Z
dc.date.issued
2011-03
dc.identifier.citation
Ixtaina, Vanesa Yanet; Martinez, Marcela Lilian; Spotorno, Viviana Graciela; Mateo, Carmen Margarita; Maestri, Damian; et al.; Characterization of chia seed oils obtained by pressing and solvent extraction; Academic Press Inc Elsevier Science; Journal of Food Composition and Analysis; 24; 2; 3-2011; 166-174
dc.identifier.issn
0889-1575
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/92906
dc.description.abstract
The oil yield, fatty acid composition and the physicochemical and quality characteristics of chia crude seed oils obtained by pressing and solvent extraction were determined. The extraction methods assayed influenced significantly the oil yield, obtaining about 30% more oil by solvent than by pressing. The main fatty acids ranked in the following order of abundance: α-linolenic acid (α Ln). > linoleic acid (L). > oleic acid (O). ≈ palmitic acid (P). > stearic acid (S) for both extraction systems. The n-3/. n-6 FA ratio of chia oils ranged from 3.18 to 4.18, being markedly higher than that reported for other vegetable oils. The main triacylglycerols were: αLnαLnαLn. > αLnαLnL. > αLnLL. > αLnαLnP. > αLnLO. ∼ αLnLP, which represent about 87-95% of the total content of these compounds. The quality and composition of some minor constituents of chia seed oils were influenced by the extraction process. Oils presented a moderate content of bioactive components, such as tocopherols, polyphenols, carotenoids and phospholipids; the high unsaturation level determined their low oxidative stability.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Academic Press Inc Elsevier Science
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
ANTIOXIDANTS
dc.subject
BIODIVERSITY
dc.subject
EXTRACTION SYSTEM
dc.subject
FOOD ANALYSIS
dc.subject
OMEGA-3 FATTY ACID
dc.subject
OXIDATIVE STABILITY
dc.subject
POLYUNSATURATED FATTY ACIDS
dc.subject
SALVIA HISPANICA L.
dc.subject.classification
Otras Ciencias Químicas
dc.subject.classification
Ciencias Químicas
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS
dc.title
Characterization of chia seed oils obtained by pressing and solvent extraction
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2019-09-24T15:30:31Z
dc.journal.volume
24
dc.journal.number
2
dc.journal.pagination
166-174
dc.journal.pais
Estados Unidos
dc.description.fil
Fil: Ixtaina, Vanesa Yanet. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Facultad de Ingeniería Olavarría. Departamento de Ingeniería Química. Núcleo de Investigación y Desarrollo de Tecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Martinez, Marcela Lilian. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina
dc.description.fil
Fil: Spotorno, Viviana Graciela. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro de Investigación de Agroindustria. Instituto de Tecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Mateo, Carmen Margarita. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Facultad de Ingeniería Olavarría. Departamento de Ingeniería Química. Núcleo de Investigación y Desarrollo de Tecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Maestri, Damian. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina
dc.description.fil
Fil: Diehl, Bernd W. K.. Spectral Service GmbH Laboratorium für Auftragsanalytik; Alemania
dc.description.fil
Fil: Nolasco, Susana Maria. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Facultad de Ingeniería Olavarría. Departamento de Ingeniería Química. Núcleo de Investigación y Desarrollo de Tecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Tomás, Mabel Cristina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.journal.title
Journal of Food Composition and Analysis
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0889157510002851
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1016/j.jfca.2010.08.006
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