Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
Ixtaina, Vanesa Yanet  
dc.contributor.author
Martinez, Marcela Lilian  
dc.contributor.author
Spotorno, Viviana Graciela  
dc.contributor.author
Mateo, Carmen Margarita  
dc.contributor.author
Maestri, Damian  
dc.contributor.author
Diehl, Bernd W. K.  
dc.contributor.author
Nolasco, Susana Maria  
dc.contributor.author
Tomás, Mabel Cristina  
dc.date.available
2019-12-26T14:40:03Z  
dc.date.issued
2011-03  
dc.identifier.citation
Ixtaina, Vanesa Yanet; Martinez, Marcela Lilian; Spotorno, Viviana Graciela; Mateo, Carmen Margarita; Maestri, Damian; et al.; Characterization of chia seed oils obtained by pressing and solvent extraction; Academic Press Inc Elsevier Science; Journal of Food Composition and Analysis; 24; 2; 3-2011; 166-174  
dc.identifier.issn
0889-1575  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/92906  
dc.description.abstract
The oil yield, fatty acid composition and the physicochemical and quality characteristics of chia crude seed oils obtained by pressing and solvent extraction were determined. The extraction methods assayed influenced significantly the oil yield, obtaining about 30% more oil by solvent than by pressing. The main fatty acids ranked in the following order of abundance: α-linolenic acid (α Ln). > linoleic acid (L). > oleic acid (O). ≈ palmitic acid (P). > stearic acid (S) for both extraction systems. The n-3/. n-6 FA ratio of chia oils ranged from 3.18 to 4.18, being markedly higher than that reported for other vegetable oils. The main triacylglycerols were: αLnαLnαLn. > αLnαLnL. > αLnLL. > αLnαLnP. > αLnLO. ∼ αLnLP, which represent about 87-95% of the total content of these compounds. The quality and composition of some minor constituents of chia seed oils were influenced by the extraction process. Oils presented a moderate content of bioactive components, such as tocopherols, polyphenols, carotenoids and phospholipids; the high unsaturation level determined their low oxidative stability.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Academic Press Inc Elsevier Science  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
ANTIOXIDANTS  
dc.subject
BIODIVERSITY  
dc.subject
EXTRACTION SYSTEM  
dc.subject
FOOD ANALYSIS  
dc.subject
OMEGA-3 FATTY ACID  
dc.subject
OXIDATIVE STABILITY  
dc.subject
POLYUNSATURATED FATTY ACIDS  
dc.subject
SALVIA HISPANICA L.  
dc.subject.classification
Otras Ciencias Químicas  
dc.subject.classification
Ciencias Químicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Characterization of chia seed oils obtained by pressing and solvent extraction  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2019-09-24T15:30:31Z  
dc.journal.volume
24  
dc.journal.number
2  
dc.journal.pagination
166-174  
dc.journal.pais
Estados Unidos  
dc.description.fil
Fil: Ixtaina, Vanesa Yanet. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Facultad de Ingeniería Olavarría. Departamento de Ingeniería Química. Núcleo de Investigación y Desarrollo de Tecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Martinez, Marcela Lilian. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Spotorno, Viviana Graciela. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro de Investigación de Agroindustria. Instituto de Tecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Mateo, Carmen Margarita. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Facultad de Ingeniería Olavarría. Departamento de Ingeniería Química. Núcleo de Investigación y Desarrollo de Tecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Maestri, Damian. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Diehl, Bernd W. K.. Spectral Service GmbH Laboratorium für Auftragsanalytik; Alemania  
dc.description.fil
Fil: Nolasco, Susana Maria. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Facultad de Ingeniería Olavarría. Departamento de Ingeniería Química. Núcleo de Investigación y Desarrollo de Tecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Tomás, Mabel Cristina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.journal.title
Journal of Food Composition and Analysis  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0889157510002851  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1016/j.jfca.2010.08.006