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dc.contributor.author
Fochesato, Analía Silvia  
dc.contributor.author
Galvagno, Miguel Angel  
dc.contributor.author
Dogi, Cecilia Ana  
dc.contributor.author
Cerrutti, Patricia  
dc.contributor.author
Gonzalez Pereyra, Maria Laura  
dc.contributor.author
Flores, Marcelo David  
dc.contributor.author
Cavaglieri, Lilia Reneé  
dc.date.available
2019-12-16T18:07:14Z  
dc.date.issued
2018-02  
dc.identifier.citation
Fochesato, Analía Silvia; Galvagno, Miguel Angel; Dogi, Cecilia Ana; Cerrutti, Patricia; Gonzalez Pereyra, Maria Laura; et al.; Optimization and production of probiotic and antimycotoxin yeast biomass using bioethanol industry waste via response surface methodology; Juniper Publishers Inc.; Advances in Biotechnology and Microbiology; 8; 1; 2-2018  
dc.identifier.issn
2474-7637  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/92287  
dc.description.abstract
Saccharomyces cerevisiae RC016 presents probiotic and mycotoxin adsorbent properties for use as feed additive. The improvement of S. cerevisiae RC016 biomass production using an agro-industrial waste such as Dried Distillers'Grains and Solubles (DDGs) that pollute the environment can contribute to sustainable development of the process and reduce the costs of large-scale production. In order to avoid theobstruction of the fermentor?s stirring mechanism with solid particles a novel pre treatment of DDGs was conducted to concentrate carbon sources levels. The design of experiments were performed using four factor-three-level Box-Behnken design (carbon source concentration, nitrogen source concentration, yeast extract concentration and incubation time) coupled with response surface methodology to evaluate theinteraction between two factors in order to determine the optimum process conditions. A quadratic model was suggested for the predictionof biomass production. The F-value and p-value of the model indicated that it was statistically significant at 95 percent confidence interval. Inaddition, R2 value of the model indicated an acceptable accuracy. The results were validated at bioreactor level showing that the specific growthrate on the optimized medium (0.34h-1) increased 112.5% compared to the initial non-optimized medium (0.16h-1), the duplication time showeda decrease of 52.9%. Optimization enabled productivity (0.451gL-1h-1) nine times higher than the initial one (0.062gL-1h-1), thus 65% more biomass was obtained (5.20gL-1). The use of biomass DDGse derived from bioethanol production promotes the sustainable and green way of biomass production.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Juniper Publishers Inc.  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
BIOMASS PRODUCTION  
dc.subject
BIOETHANOL INDUSTRY WASTE  
dc.subject
DISTILLER'S GRAINS AND SOLUBLES  
dc.subject
SACCHAROMYCES CEREVISIAE  
dc.subject.classification
Biotecnología Industrial  
dc.subject.classification
Biotecnología Industrial  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Optimization and production of probiotic and antimycotoxin yeast biomass using bioethanol industry waste via response surface methodology  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2019-11-25T17:43:35Z  
dc.journal.volume
8  
dc.journal.number
1  
dc.journal.pais
Estados Unidos  
dc.journal.ciudad
Arcadia  
dc.description.fil
Fil: Fochesato, Analía Silvia. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas, Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Microbiología e Inmunología. Cátedra de Micología; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Galvagno, Miguel Angel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Instituto de Investigaciones Biotecnológicas. Instituto de Investigaciones Biotecnológicas "Dr. Raúl Alfonsín" (sede Chascomús). Universidad Nacional de San Martín. Instituto de Investigaciones Biotecnológicas. Instituto de Investigaciones Biotecnológicas "Dr. Raúl Alfonsín" (sede Chascomús); Argentina  
dc.description.fil
Fil: Dogi, Cecilia Ana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba; Argentina. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas, Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Microbiología e Inmunología. Cátedra de Micología; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Cerrutti, Patricia. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Carrera de Especialista en Area de Bromatología y Tecnología de la Industrialización de Alimentos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Gonzalez Pereyra, Maria Laura. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba; Argentina. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas, Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Microbiología e Inmunología. Cátedra de Micología; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Flores, Marcelo David. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Planta Piloto de Procesos Industriales Microbiológicos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Cavaglieri, Lilia Reneé. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba; Argentina. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas, Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Microbiología e Inmunología. Cátedra de Micología; Argentina  
dc.journal.title
Advances in Biotechnology and Microbiology  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://juniperpublishers.com/aibm/AIBM.MS.ID.555727.php  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.19080/AIBM.2018.08.555727