Mostrar el registro sencillo del ítem
dc.contributor.author
Durán, Marcos Antonio
dc.contributor.author
Dantur, Karina Ines
dc.contributor.author
Ruiz, Roberto Marcelo
dc.contributor.author
Romero, Eduardo Raul
dc.contributor.author
Zossi, Berta Silvia
dc.contributor.author
Gusils Leon, Carlos Horacio
dc.date.available
2019-12-10T16:58:14Z
dc.date.issued
2018-07-29
dc.identifier.citation
Durán, Marcos Antonio; Dantur, Karina Ines; Ruiz, Roberto Marcelo; Romero, Eduardo Raul; Zossi, Berta Silvia; et al.; Effect of the clarification pH of sorghum juice on the composition of essential nutrients for fermentation; Oxford University Press; FEMS Microbiology Letters; 365; 13; 29-7-2018; 1-7
dc.identifier.issn
0378-1097
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/91899
dc.description.abstract
The growing demand to replace fossil fuels with renewable alternatives has generated an urgent and imminent global need to find new non-fossil sources. Sweet sorghum is widely recognized as a highly promising biomass energy crop with the particular potential to complement sugarcane for ethanol production. Our aim in this study was to evaluate the influence of pH during the clarification process on the composition of essential nutrients in the sorghum juice and observe how this affects the efficiency of the ethanol fermentation process. We found that a higher pH directly affected residual concentrations of key nutrients (P, Ca, Zn and Mn) and consequently the efficiency of ethanol fermentation. In conclusion, we recommend a clarification procedure at pH 6-6.5 in order not to significantly affect nutritional parameters important for the yeast fermentation process.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Oxford University Press
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
BIOENERGY
dc.subject
BIOETHANOL
dc.subject
BIOPROCESS
dc.subject
CLARIFICATION PROCESS
dc.subject
SWEET SORGHUM
dc.subject.classification
Bioproductos, Biomateriales, Bioplásticos, Biocombustibles, Bioderivados, etc.
dc.subject.classification
Biotecnología Industrial
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Effect of the clarification pH of sorghum juice on the composition of essential nutrients for fermentation
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2019-10-23T21:01:33Z
dc.journal.volume
365
dc.journal.number
13
dc.journal.pagination
1-7
dc.journal.pais
Reino Unido
dc.journal.ciudad
Oxford
dc.description.fil
Fil: Durán, Marcos Antonio. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto de Tecnología Agroindustrial del Noroeste Argentino. Provincia de Tucumán. Ministerio de Desarrollo Productivo. Estación Experimental Agroindustrial "Obispo Colombres" (p). Instituto de Tecnología Agroindustrial del Noroeste Argentino; Argentina
dc.description.fil
Fil: Dantur, Karina Ines. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto de Tecnología Agroindustrial del Noroeste Argentino. Provincia de Tucumán. Ministerio de Desarrollo Productivo. Estación Experimental Agroindustrial "Obispo Colombres" (p). Instituto de Tecnología Agroindustrial del Noroeste Argentino; Argentina
dc.description.fil
Fil: Ruiz, Roberto Marcelo. Gobierno de Tucumán. Ministerio de Desarrollo Productivo. Estación Experimental Agroindustrial Obispo Colombres; Argentina
dc.description.fil
Fil: Romero, Eduardo Raul. Gobierno de Tucumán. Ministerio de Desarrollo Productivo. Estación Experimental Agroindustrial Obispo Colombres; Argentina
dc.description.fil
Fil: Zossi, Berta Silvia. Gobierno de Tucumán. Ministerio de Desarrollo Productivo. Estación Experimental Agroindustrial Obispo Colombres; Argentina
dc.description.fil
Fil: Gusils Leon, Carlos Horacio. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto de Tecnología Agroindustrial del Noroeste Argentino. Provincia de Tucumán. Ministerio de Desarrollo Productivo. Estación Experimental Agroindustrial "Obispo Colombres" (p). Instituto de Tecnología Agroindustrial del Noroeste Argentino; Argentina. Gobierno de Tucumán. Ministerio de Desarrollo Productivo. Estación Experimental Agroindustrial Obispo Colombres; Argentina
dc.journal.title
FEMS Microbiology Letters
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://academic.oup.com/femsle/advance-article/doi/10.1093/femsle/fny083/4956522
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1093/femsle/fny083
Archivos asociados