Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
Durán, Marcos Antonio  
dc.contributor.author
Dantur, Karina Ines  
dc.contributor.author
Ruiz, Roberto Marcelo  
dc.contributor.author
Romero, Eduardo Raul  
dc.contributor.author
Zossi, Berta Silvia  
dc.contributor.author
Gusils Leon, Carlos Horacio  
dc.date.available
2019-12-10T16:58:14Z  
dc.date.issued
2018-07-29  
dc.identifier.citation
Durán, Marcos Antonio; Dantur, Karina Ines; Ruiz, Roberto Marcelo; Romero, Eduardo Raul; Zossi, Berta Silvia; et al.; Effect of the clarification pH of sorghum juice on the composition of essential nutrients for fermentation; Oxford University Press; FEMS Microbiology Letters; 365; 13; 29-7-2018; 1-7  
dc.identifier.issn
0378-1097  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/91899  
dc.description.abstract
The growing demand to replace fossil fuels with renewable alternatives has generated an urgent and imminent global need to find new non-fossil sources. Sweet sorghum is widely recognized as a highly promising biomass energy crop with the particular potential to complement sugarcane for ethanol production. Our aim in this study was to evaluate the influence of pH during the clarification process on the composition of essential nutrients in the sorghum juice and observe how this affects the efficiency of the ethanol fermentation process. We found that a higher pH directly affected residual concentrations of key nutrients (P, Ca, Zn and Mn) and consequently the efficiency of ethanol fermentation. In conclusion, we recommend a clarification procedure at pH 6-6.5 in order not to significantly affect nutritional parameters important for the yeast fermentation process.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Oxford University Press  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
BIOENERGY  
dc.subject
BIOETHANOL  
dc.subject
BIOPROCESS  
dc.subject
CLARIFICATION PROCESS  
dc.subject
SWEET SORGHUM  
dc.subject.classification
Bioproductos, Biomateriales, Bioplásticos, Biocombustibles, Bioderivados, etc.  
dc.subject.classification
Biotecnología Industrial  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Effect of the clarification pH of sorghum juice on the composition of essential nutrients for fermentation  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2019-10-23T21:01:33Z  
dc.journal.volume
365  
dc.journal.number
13  
dc.journal.pagination
1-7  
dc.journal.pais
Reino Unido  
dc.journal.ciudad
Oxford  
dc.description.fil
Fil: Durán, Marcos Antonio. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto de Tecnología Agroindustrial del Noroeste Argentino. Provincia de Tucumán. Ministerio de Desarrollo Productivo. Estación Experimental Agroindustrial "Obispo Colombres" (p). Instituto de Tecnología Agroindustrial del Noroeste Argentino; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Dantur, Karina Ines. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto de Tecnología Agroindustrial del Noroeste Argentino. Provincia de Tucumán. Ministerio de Desarrollo Productivo. Estación Experimental Agroindustrial "Obispo Colombres" (p). Instituto de Tecnología Agroindustrial del Noroeste Argentino; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Ruiz, Roberto Marcelo. Gobierno de Tucumán. Ministerio de Desarrollo Productivo. Estación Experimental Agroindustrial Obispo Colombres; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Romero, Eduardo Raul. Gobierno de Tucumán. Ministerio de Desarrollo Productivo. Estación Experimental Agroindustrial Obispo Colombres; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Zossi, Berta Silvia. Gobierno de Tucumán. Ministerio de Desarrollo Productivo. Estación Experimental Agroindustrial Obispo Colombres; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Gusils Leon, Carlos Horacio. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto de Tecnología Agroindustrial del Noroeste Argentino. Provincia de Tucumán. Ministerio de Desarrollo Productivo. Estación Experimental Agroindustrial "Obispo Colombres" (p). Instituto de Tecnología Agroindustrial del Noroeste Argentino; Argentina. Gobierno de Tucumán. Ministerio de Desarrollo Productivo. Estación Experimental Agroindustrial Obispo Colombres; Argentina  
dc.journal.title
FEMS Microbiology Letters  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://academic.oup.com/femsle/advance-article/doi/10.1093/femsle/fny083/4956522  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1093/femsle/fny083