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dc.contributor.author
Noacco, Nehuén Uriel  
dc.contributor.author
Rodenak Kladniew, Boris Emilio  
dc.contributor.author
Garcia, Margarita Maria  
dc.contributor.author
Castro, Guillermo Raul  
dc.contributor.author
Islan, German Abel  
dc.date.available
2019-12-09T21:32:31Z  
dc.date.issued
2018-08  
dc.identifier.citation
Noacco, Nehuén Uriel; Rodenak Kladniew, Boris Emilio; Garcia, Margarita Maria; Castro, Guillermo Raul; Islan, German Abel; Simple colorimetric method to determine the in vitro antioxidant activity of different monoterpenes; Academic Press Inc Elsevier Science; Analytical Biochemistry; 555; 8-2018; 59-66  
dc.identifier.issn
0003-2697  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/91803  
dc.description.abstract
The development of simple, fast and reproducible techniques that provide information about the antioxidant activity (AA) of different compounds is essential to screen and discover new molecules with potential applications in the therapeutic, cosmetic, toxicological and food fields. Here, a novel and simple colorimetric method (“BCB assay”) is proposed for measuring the AA of chemical compounds by protection of the reporter dye Brilliant Cresyl Blue (BCB) from loss of color due to oxidation by hypochlorite (a physiological oxidant). The decay in BCB blue color (λmax = 634 nm) in the presence of hypochlorite occurred in only 5 min and was used to track the AA of different molecules. Particularly, the AA of monoterpenes was demonstrated and used to quantify them at milimolar concentrations. Natural antioxidants like vitamins C and E, resveratrol, dithiothreitol, N-actyl-L-cysteine and glutathione were used as controls to validate the assay. Linalool, geraniol and 1,8-cineole were tested and showed in vitro AA in a concentration-dependent manner. The monoterpene concentrations providing 50% protection against oxidation (AA50) were 2.3, 36.2 and 135.0 mM for linalool, geraniol and 1,8-cineole respectively, suggesting interesting AA. The method provides a useful, fast, simple and low-cost tool to determine the in vitro AA of different molecules.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Academic Press Inc Elsevier Science  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
1,8-CINEOLE  
dc.subject
ANTIOXIDANT ASSAY  
dc.subject
BRILLIANT CRESYL BLUE  
dc.subject
GERANIOL  
dc.subject
LINALOOL  
dc.subject
MONOTERPENES  
dc.subject.classification
Bioproductos, Biomateriales, Bioplásticos, Biocombustibles, Bioderivados, etc.  
dc.subject.classification
Biotecnología Industrial  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Simple colorimetric method to determine the in vitro antioxidant activity of different monoterpenes  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2019-10-16T18:00:00Z  
dc.journal.volume
555  
dc.journal.pagination
59-66  
dc.journal.pais
Estados Unidos  
dc.description.fil
Fil: Noacco, Nehuén Uriel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Rodenak Kladniew, Boris Emilio. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Instituto de Investigaciones Bioquímicas de La Plata "Prof. Dr. Rodolfo R. Brenner". Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Médicas. Instituto de Investigaciones Bioquímicas de La Plata "Prof. Dr. Rodolfo R. Brenner"; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Garcia, Margarita Maria. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Instituto de Investigaciones Bioquímicas de La Plata "Prof. Dr. Rodolfo R. Brenner". Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Médicas. Instituto de Investigaciones Bioquímicas de La Plata "Prof. Dr. Rodolfo R. Brenner"; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Castro, Guillermo Raul. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Islan, German Abel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales; Argentina  
dc.journal.title
Analytical Biochemistry  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.ab.2018.06.007  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0003269718303695