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dc.contributor.author
González, Agustín  
dc.contributor.author
Gastelu, Gabriela  
dc.contributor.author
Barrera, Gabriela  
dc.contributor.author
Ribotta, Pablo Daniel  
dc.contributor.author
Alvarez Igarzabal, Cecilia Ines  
dc.date.available
2019-12-04T21:13:43Z  
dc.date.issued
2019-04  
dc.identifier.citation
González, Agustín; Gastelu, Gabriela; Barrera, Gabriela; Ribotta, Pablo Daniel; Alvarez Igarzabal, Cecilia Ines; Preparation and characterization of soy protein films reinforced with cellulose nanofibers obtained from soybean by-products; Elsevier; Food Hydrocolloids; 89; 4-2019; 758-764  
dc.identifier.issn
0268-005X  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/91437  
dc.description.abstract
In this paper, we report the preparation of nanofibers obtained from low-cost agro-industrial by-products (soybean hulls and pods) and their use as nano reinforcers of soy protein films. From hulls, we obtained white and stable in-time aqueous dispersions of cellulose nanofibers of about 20 nm wide and 500 nm long and a hydrodynamic diameter of 269 nm, with a marked increase in the crystalline index as compared to raw material. Filmogenic solutions of soy proteins were prepared using glycerol as a plasticizer and different amounts of cellulose nanofibers (0; 10; 20 and 40% in relation to the amount of soy protein). The rheological behavior of filmogenic solutions containing nanofibers suggests an interaction between matrix and reinforcements. Films were prepared by casting of filmogenic solutions. As a result, we obtained films with a homogeneous surface having a large number of nanofibers, showing increasing opacity in samples with larger amounts of cellulose nanofibers. The addition of nanofibers decreases the film's susceptibility to water, by which a significant decrease in the total soluble matter and swelling in water was observed with an increase in contact angle. In addition, mechanical properties were also improved, obtaining more rigid films as the number of nanofibers increased.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
CELLULOSE  
dc.subject
FILM  
dc.subject
NANOFIBER  
dc.subject
SOY HULL  
dc.subject
SOY PROTEIN  
dc.subject.classification
Recubrimientos y Películas  
dc.subject.classification
Ingeniería de los Materiales  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.subject.classification
Físico-Química, Ciencia de los Polímeros, Electroquímica  
dc.subject.classification
Ciencias Químicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Preparation and characterization of soy protein films reinforced with cellulose nanofibers obtained from soybean by-products  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2019-10-23T14:36:10Z  
dc.journal.volume
89  
dc.journal.pagination
758-764  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: González, Agustín. Universidad Nacional de Córdoba. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos y Química Aplicada. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos y Química Aplicada; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Departamento de Química Orgánica; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Gastelu, Gabriela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigaciones en Físico-química de Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Investigaciones en Físico-química de Córdoba; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Departamento de Química Orgánica; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Barrera, Gabriela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Ribotta, Pablo Daniel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Alvarez Igarzabal, Cecilia Ines. Universidad Nacional de Córdoba. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos y Química Aplicada. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos y Química Aplicada; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Departamento de Química Orgánica; Argentina  
dc.journal.title
Food Hydrocolloids  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0268005X18314206  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.foodhyd.2018.11.051