Mostrar el registro sencillo del ítem
dc.contributor.author
Mufari, Jesica Romina
dc.contributor.author
Miranda Villa, Patricia Paola
dc.contributor.author
Bergesse, Antonella Estefanía
dc.contributor.author
Cervilla, Natalia Soledad
dc.contributor.author
Calandri, Edgardo Luis
dc.date.available
2019-12-03T18:02:50Z
dc.date.issued
2018-09
dc.identifier.citation
Mufari, Jesica Romina; Miranda Villa, Patricia Paola; Bergesse, Antonella Estefanía; Cervilla, Natalia Soledad; Calandri, Edgardo Luis; Physico-chemical analysis and protein fraction compositions of different quinoa cultivars; Akadémiai Kiadó; Acta Alimentaria (Budapest); 47; 4; 9-2018; 462-469
dc.identifier.issn
0139-3006
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/91233
dc.description.abstract
Proximate composition and physical parameters in nine quinoa cultivars were determined in order to establish differences among them and to contribute to their characterization. Faro, Pichaman, and Baer varieties cultivars were used. The aim of this research was to evaluate the physical and chemical properties and to characterize the protein fractions. All analysed properties showed significant differences between the cultivars. The physical measurements (weight, shape, size, and density) could be used for improving the technology associated with conditioning, transport, and storage of the grain. The protein content ranged from 15 to 18%, fat 6 to 8%, carbohydrates 70 to 74%, and ash from 3.5 to 4.4%, showing an outstanding nutritional profile. The relative quantity of soluble proteins (albumins and globulins) ranged from 40 to 65%, except in Faro variety cultivar, which presented 16%. The relative percentage of insoluble protein (prolamins and glutelins) ranged from 25 to 34%. The obtained information in this research could be useful in determining seed-quality, automating production, improving cultivation practices and technologies, and developing food products with enhanced nutritional qualities.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Akadémiai Kiadó
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
CHEMICAL COMPOSITION
dc.subject
PHYSICAL CHARACTERISATION
dc.subject
PROTEIN FRACTIONS
dc.subject
QUINOA
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Physico-chemical analysis and protein fraction compositions of different quinoa cultivars
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2019-10-15T15:18:06Z
dc.journal.volume
47
dc.journal.number
4
dc.journal.pagination
462-469
dc.journal.pais
Hungría
dc.journal.ciudad
Budapest
dc.description.fil
Fil: Mufari, Jesica Romina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina
dc.description.fil
Fil: Miranda Villa, Patricia Paola. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina
dc.description.fil
Fil: Bergesse, Antonella Estefanía. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto de Ciencias y Tecnología de los Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Cervilla, Natalia Soledad. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto de Ciencias y Tecnología de los Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Calandri, Edgardo Luis. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina
dc.journal.title
Acta Alimentaria (Budapest)
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://akademiai.com/doi/pdf/10.1556/066.2018.47.4.9
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1556/066.2018.47.4.9
Archivos asociados