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dc.contributor.author
Loyeau, Paula Andrea  
dc.contributor.author
Spotti, Maria Julia  
dc.contributor.author
Vanden Braber, Noelia Luciana  
dc.contributor.author
Rossi, Yanina Estefanía  
dc.contributor.author
Montenegro, Mariana Angélica  
dc.contributor.author
Vinderola, Celso Gabriel  
dc.contributor.author
Carrara, Carlos Roberto  
dc.date.available
2019-12-03T17:21:52Z  
dc.date.issued
2018-12  
dc.identifier.citation
Loyeau, Paula Andrea; Spotti, Maria Julia; Vanden Braber, Noelia Luciana; Rossi, Yanina Estefanía; Montenegro, Mariana Angélica; et al.; Microencapsulation of Bifidobacterium animalis subsp. lactis INL1 using whey proteins and dextrans conjugates as wall materials; Elsevier; Food Hydrocolloids; 85; 12-2018; 129-135  
dc.identifier.issn
0268-005X  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/91226  
dc.description.abstract
The incorporation of probiotic bacteria to food products is restricted by their instability, so microencapsulation could provide them better protection during storage and gastrointestinal digestion. In this study Bifidobacterium animalis subsp. lactis INL1 was microencapsulated by spray drying using whey proteins isolate (WPI) and dextrans (DX of 6, 70 and 450 kDa) conjugates obtained by Maillard reaction as wall materials. The stability during storage time and temperature, the viability after simulated gastrointestinal digestion and the antioxidant capacity of the microcapsules were assayed. The cell viability was negatively affected by the gastrointestinal digestion and also over the storage time (12 months). Conjugate with DX 6 kDa was the most stable system at 25 °C and showed improved antioxidant capacity whit ABTS[rad]+ technique; meanwhile with [rad]OH technique no differences were found among the samples. Free cells also showed antioxidant activity in all their fractions analyzed using the same techniques.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
DEXTRAN  
dc.subject
MAILLARD REACTION  
dc.subject
MICROENCAPSULATION  
dc.subject
PROBIOTIC BACTERIA  
dc.subject
SPRAY DRYING  
dc.subject
WHEY PROTEIN  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Microencapsulation of Bifidobacterium animalis subsp. lactis INL1 using whey proteins and dextrans conjugates as wall materials  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2019-09-27T14:53:58Z  
dc.journal.volume
85  
dc.journal.pagination
129-135  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Loyeau, Paula Andrea. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Tecnología de los Alimentos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Spotti, Maria Julia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Tecnología de los Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Vanden Braber, Noelia Luciana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Centro de Investigaciones y Transferencia de Villa María. Universidad Nacional de Villa María. Centro de Investigaciones y Transferencia de Villa María; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Rossi, Yanina Estefanía. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Centro de Investigaciones y Transferencia de Villa María. Universidad Nacional de Villa María. Centro de Investigaciones y Transferencia de Villa María; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Montenegro, Mariana Angélica. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Centro de Investigaciones y Transferencia de Villa María. Universidad Nacional de Villa María. Centro de Investigaciones y Transferencia de Villa María; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Vinderola, Celso Gabriel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Carrara, Carlos Roberto. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Tecnología de los Alimentos; Argentina  
dc.journal.title
Food Hydrocolloids  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S0268005X18303813  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1016/j.foodhyd.2018.06.051