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dc.contributor.author
Gili, Renato Daniel
dc.contributor.author
Penci, Maria Cecilia
dc.contributor.author
Torrez Irigoyen, Ricardo Martin
dc.contributor.author
Giner, Sergio Adrian
dc.contributor.author
Ribotta, Pablo Daniel
dc.date.available
2019-12-03T16:02:27Z
dc.date.issued
2018-05
dc.identifier.citation
Gili, Renato Daniel; Penci, Maria Cecilia; Torrez Irigoyen, Ricardo Martin; Giner, Sergio Adrian; Ribotta, Pablo Daniel; Effect of Wheat Germ Heat Treatment by Fluidised Bed on the Kinetics of Lipase Inactivation; Springer; Food and Bioprocess Technology; 11; 5; 5-2018; 1002-1011
dc.identifier.issn
1935-5130
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/91218
dc.description.abstract
Wheat germ is scrapped during milling due to their unfavourable baking properties and rapid deterioration. Although it is a low-cost by-product with remarkable nutritional features, its widespread utilisation is limited by the action of enzymes. On that basis, the effect of the germ stabilisation process by fluidisation with hot air was studied. Fluidisation, carried out with air between 90 and 150 °C, generated notable lipase inactivation, which reached a minimum residual activity of 15.5% from original. The total tocopherol contents of stabilised samples were not significantly affected. Colour attributes of treated samples showed slight changes compared with raw wheat germ. A mathematical model was fitted to colour data to predict the changes due to heat. A first-order kinetic model was applied to descript the thermal lipase inactivation. The inactivation rate constant, D value, Z value and the activation energy were calculated for this process. The results obtained in this study are expected to contribute to the optimisation of wheat germ stabilisation by fluidisation. This process may enable to obtain a food with good nutritional features for human consumption from a co-product of the wheat milling industry at a short time and high temperature.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Springer
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
FLUIDISATION
dc.subject
LIPASE ACTIVITY
dc.subject
THERMAL KINETIC INACTIVATION
dc.subject
TOCOPHEROLS
dc.subject
WHEAT GERM
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Effect of Wheat Germ Heat Treatment by Fluidised Bed on the Kinetics of Lipase Inactivation
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2019-10-15T14:11:44Z
dc.identifier.eissn
1935-5149
dc.journal.volume
11
dc.journal.number
5
dc.journal.pagination
1002-1011
dc.journal.pais
Alemania
dc.journal.ciudad
Berlín
dc.description.fil
Fil: Gili, Renato Daniel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina
dc.description.fil
Fil: Penci, Maria Cecilia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina
dc.description.fil
Fil: Torrez Irigoyen, Ricardo Martin. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Giner, Sergio Adrian. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Ribotta, Pablo Daniel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina
dc.journal.title
Food and Bioprocess Technology
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://link.springer.com/article/10.1007/s11947-018-2069-6
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1007/s11947-018-2069-6
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