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dc.contributor.author
Gili, Renato Daniel  
dc.contributor.author
Penci, Maria Cecilia  
dc.contributor.author
Torrez Irigoyen, Ricardo Martin  
dc.contributor.author
Giner, Sergio Adrian  
dc.contributor.author
Ribotta, Pablo Daniel  
dc.date.available
2019-12-03T16:02:27Z  
dc.date.issued
2018-05  
dc.identifier.citation
Gili, Renato Daniel; Penci, Maria Cecilia; Torrez Irigoyen, Ricardo Martin; Giner, Sergio Adrian; Ribotta, Pablo Daniel; Effect of Wheat Germ Heat Treatment by Fluidised Bed on the Kinetics of Lipase Inactivation; Springer; Food and Bioprocess Technology; 11; 5; 5-2018; 1002-1011  
dc.identifier.issn
1935-5130  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/91218  
dc.description.abstract
Wheat germ is scrapped during milling due to their unfavourable baking properties and rapid deterioration. Although it is a low-cost by-product with remarkable nutritional features, its widespread utilisation is limited by the action of enzymes. On that basis, the effect of the germ stabilisation process by fluidisation with hot air was studied. Fluidisation, carried out with air between 90 and 150 °C, generated notable lipase inactivation, which reached a minimum residual activity of 15.5% from original. The total tocopherol contents of stabilised samples were not significantly affected. Colour attributes of treated samples showed slight changes compared with raw wheat germ. A mathematical model was fitted to colour data to predict the changes due to heat. A first-order kinetic model was applied to descript the thermal lipase inactivation. The inactivation rate constant, D value, Z value and the activation energy were calculated for this process. The results obtained in this study are expected to contribute to the optimisation of wheat germ stabilisation by fluidisation. This process may enable to obtain a food with good nutritional features for human consumption from a co-product of the wheat milling industry at a short time and high temperature.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Springer  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
FLUIDISATION  
dc.subject
LIPASE ACTIVITY  
dc.subject
THERMAL KINETIC INACTIVATION  
dc.subject
TOCOPHEROLS  
dc.subject
WHEAT GERM  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Effect of Wheat Germ Heat Treatment by Fluidised Bed on the Kinetics of Lipase Inactivation  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2019-10-15T14:11:44Z  
dc.identifier.eissn
1935-5149  
dc.journal.volume
11  
dc.journal.number
5  
dc.journal.pagination
1002-1011  
dc.journal.pais
Alemania  
dc.journal.ciudad
Berlín  
dc.description.fil
Fil: Gili, Renato Daniel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Penci, Maria Cecilia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Torrez Irigoyen, Ricardo Martin. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Giner, Sergio Adrian. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Ribotta, Pablo Daniel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina  
dc.journal.title
Food and Bioprocess Technology  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://link.springer.com/article/10.1007/s11947-018-2069-6  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1007/s11947-018-2069-6