Mostrar el registro sencillo del ítem
dc.contributor.author
Picchio, Matías Luis

dc.contributor.author
Garro Linck, Yamila

dc.contributor.author
Monti, Gustavo Alberto

dc.contributor.author
Gugliotta, Luis Marcelino

dc.contributor.author
Minari, Roque Javier

dc.contributor.author
Alvarez Igarzabal, Cecilia Ines

dc.date.available
2019-11-26T17:09:51Z
dc.date.issued
2018-11-18
dc.identifier.citation
Picchio, Matías Luis; Garro Linck, Yamila; Monti, Gustavo Alberto; Gugliotta, Luis Marcelino; Minari, Roque Javier; et al.; Casein films crosslinked by tannic acid for food packaging applications; Elsevier; Food Hydrocolloids; 84; 18-11-2018; 424-434
dc.identifier.issn
0268-005X
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/90507
dc.description.abstract
Natural proteins are good candidates for producing food packaging films due to their excellent functional properties. However, some deficiencies as their poor water resistance need to be addressed before films can be used in daily applications. This article explores the use of a low-cost plant-derived phenolic compound, tannic acid, as crosslinking agent for producing plasticized casein films. FTIR, high-resolution NMR, and rheological measurements confirmed the crosslinking reaction between casein amine groups and tannic acid. The influence of crosslinking agent concentration on the mechanical and viscoelastic properties, thermal stability, swelling behavior, water vapor permeability, cytotoxicity and degradation in composting conditions were investigated. The obtained results showed that tannic acid was an effective crosslinking agent for casein protein, so the yielded films which exhibit improved physicochemical properties, can be employed for food packaging applications.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier

dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
CASEIN FILMS
dc.subject
NATURAL PHENOLIC CROSSLINKER
dc.subject
PHYSICOCHEMICAL PROPERTIES
dc.subject
TANNIC ACID
dc.subject.classification
Ingeniería Química

dc.subject.classification
Ingeniería Química

dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS

dc.subject.classification
Química Orgánica

dc.subject.classification
Ciencias Químicas

dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS

dc.subject.classification
Recubrimientos y Películas

dc.subject.classification
Ingeniería de los Materiales

dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS

dc.title
Casein films crosslinked by tannic acid for food packaging applications
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2019-10-18T18:06:41Z
dc.journal.volume
84
dc.journal.pagination
424-434
dc.journal.pais
Países Bajos

dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Picchio, Matías Luis. Universidad Nacional de Córdoba. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos y Química Aplicada. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos y Química Aplicada; Argentina
dc.description.fil
Fil: Garro Linck, Yamila. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Matemática, Astronomía y Física; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Física Enrique Gaviola. Universidad Nacional de Córdoba. Instituto de Física Enrique Gaviola; Argentina
dc.description.fil
Fil: Monti, Gustavo Alberto. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Matemática, Astronomía y Física; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Física Enrique Gaviola. Universidad Nacional de Córdoba. Instituto de Física Enrique Gaviola; Argentina
dc.description.fil
Fil: Gugliotta, Luis Marcelino. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Desarrollo Tecnológico para la Industria Química. Universidad Nacional del Litoral. Instituto de Desarrollo Tecnológico para la Industria Química; Argentina
dc.description.fil
Fil: Minari, Roque Javier. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Desarrollo Tecnológico para la Industria Química. Universidad Nacional del Litoral. Instituto de Desarrollo Tecnológico para la Industria Química; Argentina
dc.description.fil
Fil: Alvarez Igarzabal, Cecilia Ines. Universidad Nacional de Córdoba. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos y Química Aplicada. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos y Química Aplicada; Argentina
dc.journal.title
Food Hydrocolloids

dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S0268005X18305411
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.foodhyd.2018.06.028
Archivos asociados