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dc.contributor.author
Picchio, Matías Luis  
dc.contributor.author
Garro Linck, Yamila  
dc.contributor.author
Monti, Gustavo Alberto  
dc.contributor.author
Gugliotta, Luis Marcelino  
dc.contributor.author
Minari, Roque Javier  
dc.contributor.author
Alvarez Igarzabal, Cecilia Ines  
dc.date.available
2019-11-26T17:09:51Z  
dc.date.issued
2018-11-18  
dc.identifier.citation
Picchio, Matías Luis; Garro Linck, Yamila; Monti, Gustavo Alberto; Gugliotta, Luis Marcelino; Minari, Roque Javier; et al.; Casein films crosslinked by tannic acid for food packaging applications; Elsevier; Food Hydrocolloids; 84; 18-11-2018; 424-434  
dc.identifier.issn
0268-005X  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/90507  
dc.description.abstract
Natural proteins are good candidates for producing food packaging films due to their excellent functional properties. However, some deficiencies as their poor water resistance need to be addressed before films can be used in daily applications. This article explores the use of a low-cost plant-derived phenolic compound, tannic acid, as crosslinking agent for producing plasticized casein films. FTIR, high-resolution NMR, and rheological measurements confirmed the crosslinking reaction between casein amine groups and tannic acid. The influence of crosslinking agent concentration on the mechanical and viscoelastic properties, thermal stability, swelling behavior, water vapor permeability, cytotoxicity and degradation in composting conditions were investigated. The obtained results showed that tannic acid was an effective crosslinking agent for casein protein, so the yielded films which exhibit improved physicochemical properties, can be employed for food packaging applications.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
CASEIN FILMS  
dc.subject
NATURAL PHENOLIC CROSSLINKER  
dc.subject
PHYSICOCHEMICAL PROPERTIES  
dc.subject
TANNIC ACID  
dc.subject.classification
Ingeniería Química  
dc.subject.classification
Ingeniería Química  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.subject.classification
Química Orgánica  
dc.subject.classification
Ciencias Químicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.subject.classification
Recubrimientos y Películas  
dc.subject.classification
Ingeniería de los Materiales  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Casein films crosslinked by tannic acid for food packaging applications  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2019-10-18T18:06:41Z  
dc.journal.volume
84  
dc.journal.pagination
424-434  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Picchio, Matías Luis. Universidad Nacional de Córdoba. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos y Química Aplicada. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos y Química Aplicada; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Garro Linck, Yamila. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Matemática, Astronomía y Física; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Física Enrique Gaviola. Universidad Nacional de Córdoba. Instituto de Física Enrique Gaviola; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Monti, Gustavo Alberto. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Matemática, Astronomía y Física; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Física Enrique Gaviola. Universidad Nacional de Córdoba. Instituto de Física Enrique Gaviola; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Gugliotta, Luis Marcelino. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Desarrollo Tecnológico para la Industria Química. Universidad Nacional del Litoral. Instituto de Desarrollo Tecnológico para la Industria Química; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Minari, Roque Javier. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Desarrollo Tecnológico para la Industria Química. Universidad Nacional del Litoral. Instituto de Desarrollo Tecnológico para la Industria Química; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Alvarez Igarzabal, Cecilia Ines. Universidad Nacional de Córdoba. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos y Química Aplicada. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos y Química Aplicada; Argentina  
dc.journal.title
Food Hydrocolloids  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S0268005X18305411  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.foodhyd.2018.06.028