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dc.contributor.author
Bustos, Pamela Soledad  
dc.contributor.author
Deza Ponzio, Romina  
dc.contributor.author
Páez, Paulina Laura  
dc.contributor.author
Cabrera, Jose Luis  
dc.contributor.author
Virgolini, Miriam Beatriz  
dc.contributor.author
Ortega, María Gabriela  
dc.date.available
2019-11-25T13:29:18Z  
dc.date.issued
2018-08  
dc.identifier.citation
Bustos, Pamela Soledad; Deza Ponzio, Romina; Páez, Paulina Laura; Cabrera, Jose Luis; Virgolini, Miriam Beatriz; et al.; Flavonoids as protective agents against oxidative stress induced by gentamicin in systemic circulation. Potent protective activity and microbial synergism of luteolin; Pergamon-Elsevier Science Ltd; Food And Chemical Toxicology; 118; 8-2018; 294-302  
dc.identifier.issn
0278-6915  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/89648  
dc.description.abstract
The flavonoids effect on gentamicin (GEN)-induced oxidative stress (OS) in systemic circulation was evaluated in terms of reactive oxygen species (ROS) production, enzymatic antioxidant defenses superoxide dismutase (SOD) and catalase (CAT), and lipid peroxidation (LP) in vitro on human leukocytes and in vivo on rat whole blood. The inhibitory activity of ROS was ATS < QTS < isovitexin < vitexin < luteolin. Luteolin, the most active, showed more inhibition in ROS production than vitamin C (reference inhibitor) in mononuclear cells and a slightly lower protective behavior compared to this inhibitor in polymorphonuclear cells. In both cellular systems, luteolin tends to level SOD and CAT activities modified by GEN, reaching basal values and preventing LP. In Wistar rats, GEN plus luteolin can suppress ROS generation, collaborate with SOD and CAT and diminish LP produced by GEN at therapeutic doses. Finally, luteolin and antibiotic association was evaluated on the antimicrobial activity in S. aureus and E. coli showing a synergism between GEN and luteolin on S. aureus ATCC and an additive effect on E. coli ATCC. Therefore, simultaneous administration of luteolin and GEN could represent a potential therapeutic option capable of protecting the host against OS induced by GEN in the systemic circulation while enhancing the antibacterial activity of GEN.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Pergamon-Elsevier Science Ltd  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
GENTAMICIN  
dc.subject
LUTEOLIN  
dc.subject
OXIDATIVE STRESS  
dc.subject
PROTECTIVE EFFECT  
dc.subject
SYNERGISM  
dc.subject.classification
Otras Ciencias Biológicas  
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Flavonoids as protective agents against oxidative stress induced by gentamicin in systemic circulation. Potent protective activity and microbial synergism of luteolin  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2019-10-15T17:54:50Z  
dc.journal.volume
118  
dc.journal.pagination
294-302  
dc.journal.pais
Estados Unidos  
dc.description.fil
Fil: Bustos, Pamela Soledad. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Deza Ponzio, Romina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Farmacología Experimental de Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Farmacología Experimental de Córdoba; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Páez, Paulina Laura. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Unidad de Investigación y Desarrollo en Tecnología Farmacéutica. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Unidad de Investigación y Desarrollo en Tecnología Farmacéutica; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Cabrera, Jose Luis. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Virgolini, Miriam Beatriz. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Farmacología Experimental de Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Farmacología Experimental de Córdoba; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Ortega, María Gabriela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina  
dc.journal.title
Food And Chemical Toxicology  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1016/j.fct.2018.05.030  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0278691518303302