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dc.contributor.author
Alfano, E.H.  
dc.contributor.author
Crosta, T.  
dc.contributor.author
Martinez, María Julia  
dc.contributor.author
Perez, Oscar Edgardo  
dc.contributor.author
Farías, María Edith  
dc.date.available
2019-11-15T23:06:24Z  
dc.date.issued
2017-06  
dc.identifier.citation
Alfano, E.H.; Crosta, T.; Martinez, María Julia; Perez, Oscar Edgardo; Farías, María Edith; Submicron O/W emulsions embedded into modified waxy maize starch based matrix: Rheological and microstructural characterization; Elsevier; Food Hydrocolloids; 67; 6-2017; 120-129  
dc.identifier.issn
0268-005X  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/89108  
dc.description.abstract
The aim of this study was to investigate the rheological properties and storage stability of submicron O/W emulsions formulated with dried skim milk and vegetable oil at neutral pH, and to analyse the impact of their inclusion into starch suspension. Sunflower oil droplets were pre-emulsified in skim milk suspension by a rotor-stator homogenizer and further an ultrasonic treatment was applied. Droplets sizes decreased after applying ultrasound (US) from 1.4 to 0.4 μm (d32). Emulsions exhibited Bingham flow behaviour and the plastic viscosity increased upon 14 days of storage at 5 °C. Flocculation may be responsible for the increase in viscosity with aging time. Mixed colloidal dispersions (submicron emulsions embedded into starch matrix) showed shear-thinning behaviour. Over storage, light microscope micrographs suggested deposited droplets on the starch granules surface. Flow and viscoelastic behaviour of mixed colloidal dispersions indicated droplets flocculation, attributable to a reversible depletion mechanism of destabilization.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
FREQUENCY SWEEP  
dc.subject
MIXED COLLOIDAL SUSPENSION  
dc.subject
MODIFIED STARCH  
dc.subject
STEADY FLOW  
dc.subject
SUBMICRON EMULSIONS  
dc.subject.classification
Otras Nanotecnología  
dc.subject.classification
Nanotecnología  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Submicron O/W emulsions embedded into modified waxy maize starch based matrix: Rheological and microstructural characterization  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2019-10-04T18:38:22Z  
dc.journal.volume
67  
dc.journal.pagination
120-129  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Alfano, E.H.. Universidad Nacional de Luján. Departamento de Tecnología; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Crosta, T.. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Martinez, María Julia. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos.; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Perez, Oscar Edgardo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Química Biológica de la Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Química Biológica de la Facultad de Ciencias Exactas y Naturales; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Química Biológica; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Farías, María Edith. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas; Argentina. Universidad Nacional de Luján. Departamento de Tecnología; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias; Argentina  
dc.journal.title
Food Hydrocolloids  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0268005X16311134  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1016/j.foodhyd.2016.12.038