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dc.contributor.author
Alfano, E.H.
dc.contributor.author
Crosta, T.
dc.contributor.author
Martinez, María Julia
dc.contributor.author
Perez, Oscar Edgardo
dc.contributor.author
Farías, María Edith
dc.date.available
2019-11-15T23:06:24Z
dc.date.issued
2017-06
dc.identifier.citation
Alfano, E.H.; Crosta, T.; Martinez, María Julia; Perez, Oscar Edgardo; Farías, María Edith; Submicron O/W emulsions embedded into modified waxy maize starch based matrix: Rheological and microstructural characterization; Elsevier; Food Hydrocolloids; 67; 6-2017; 120-129
dc.identifier.issn
0268-005X
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/89108
dc.description.abstract
The aim of this study was to investigate the rheological properties and storage stability of submicron O/W emulsions formulated with dried skim milk and vegetable oil at neutral pH, and to analyse the impact of their inclusion into starch suspension. Sunflower oil droplets were pre-emulsified in skim milk suspension by a rotor-stator homogenizer and further an ultrasonic treatment was applied. Droplets sizes decreased after applying ultrasound (US) from 1.4 to 0.4 μm (d32). Emulsions exhibited Bingham flow behaviour and the plastic viscosity increased upon 14 days of storage at 5 °C. Flocculation may be responsible for the increase in viscosity with aging time. Mixed colloidal dispersions (submicron emulsions embedded into starch matrix) showed shear-thinning behaviour. Over storage, light microscope micrographs suggested deposited droplets on the starch granules surface. Flow and viscoelastic behaviour of mixed colloidal dispersions indicated droplets flocculation, attributable to a reversible depletion mechanism of destabilization.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
FREQUENCY SWEEP
dc.subject
MIXED COLLOIDAL SUSPENSION
dc.subject
MODIFIED STARCH
dc.subject
STEADY FLOW
dc.subject
SUBMICRON EMULSIONS
dc.subject.classification
Otras Nanotecnología
dc.subject.classification
Nanotecnología
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Submicron O/W emulsions embedded into modified waxy maize starch based matrix: Rheological and microstructural characterization
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2019-10-04T18:38:22Z
dc.journal.volume
67
dc.journal.pagination
120-129
dc.journal.pais
Países Bajos
dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Alfano, E.H.. Universidad Nacional de Luján. Departamento de Tecnología; Argentina
dc.description.fil
Fil: Crosta, T.. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias; Argentina
dc.description.fil
Fil: Martinez, María Julia. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos.; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias; Argentina
dc.description.fil
Fil: Perez, Oscar Edgardo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Química Biológica de la Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Química Biológica de la Facultad de Ciencias Exactas y Naturales; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Química Biológica; Argentina
dc.description.fil
Fil: Farías, María Edith. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas; Argentina. Universidad Nacional de Luján. Departamento de Tecnología; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias; Argentina
dc.journal.title
Food Hydrocolloids
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0268005X16311134
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1016/j.foodhyd.2016.12.038
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