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dc.contributor.author
Dunayevich, Paula
dc.contributor.author
Baltanas, Rodrigo
dc.contributor.author
Clemente, Jose Antonio
dc.contributor.author
Couto, Alicia Susana
dc.contributor.author
Sapochnik, Daiana
dc.contributor.author
Vasen, Gustavo
dc.contributor.author
Colman Lerner, Alejandro Ariel
dc.date.available
2019-11-15T17:35:31Z
dc.date.issued
2018-12
dc.identifier.citation
Dunayevich, Paula; Baltanas, Rodrigo; Clemente, Jose Antonio; Couto, Alicia Susana; Sapochnik, Daiana; et al.; Heat-stress triggers MAPK crosstalk to turn on the hyperosmotic response pathway; Nature Publishing Group; Scientific Reports; 8; 1; 12-2018; 15168-15183
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/89067
dc.description.abstract
Cells make decisions based on a combination of external and internal signals. In yeast, the high osmolarity response (HOG) is a mitogen-activated protein kinase (MAPK) pathway that responds to a variety of stimuli, and it is central to the general stress response. Here we studied the effect of heat-stress (HS) on HOG. Using live-cell reporters and genetics, we show that HS promotes Hog1 phosphorylation and Hog1-dependent gene expression, exclusively via the Sln1 phosphorelay branch, and that the strength of the activation is larger in yeast adapted to high external osmolarity. HS stimulation of HOG is indirect. First, we show that HS causes glycerol loss, necessary for HOG activation. Preventing glycerol efflux by deleting the glyceroporin FPS1 or its regulators RGC1 and ASK10/RGC2, or by increasing external glycerol, greatly reduced HOG activation. Second, we found that HOG stimulation by HS depended on the operation of a second MAPK pathway, the cell-wall integrity (CWI), a well-known mediator of HS, since inactivating Pkc1 or deleting the MAPK SLT2 greatly reduced HOG activation. Our data suggest that the main role of the CWI in this process is to stimulate glycerol loss. We found that in yeast expressing the constitutively open channel mutant (Fps1-Δ11), HOG activity was independent of Slt2. In summary, we suggest that HS causes a reduction in turgor due to the loss of glycerol and the accompanying water, and that this is what actually stimulates HOG. Thus, taken together, our findings highlight a central role for Fps1, and the metabolism of glycerol, in the communication between the yeast MAPK pathways, essential for survival and reproduction in changing environments.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Nature Publishing Group
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
Signal transduction
dc.subject
Cross-talk
dc.subject
Yeast
dc.subject
High osmolarity
dc.subject.classification
Biología Celular, Microbiología
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS
dc.title
Heat-stress triggers MAPK crosstalk to turn on the hyperosmotic response pathway
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2019-10-21T19:13:24Z
dc.identifier.eissn
2045-2322
dc.journal.volume
8
dc.journal.number
1
dc.journal.pagination
15168-15183
dc.journal.pais
Reino Unido
dc.description.fil
Fil: Dunayevich, Paula. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Fisiología, Biología Molecular y Neurociencias. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Fisiología, Biología Molecular y Neurociencias; Argentina
dc.description.fil
Fil: Baltanas, Rodrigo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Fisiología, Biología Molecular y Neurociencias. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Fisiología, Biología Molecular y Neurociencias; Argentina
dc.description.fil
Fil: Clemente, Jose Antonio. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Fisiología, Biología Molecular y Neurociencias. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Fisiología, Biología Molecular y Neurociencias; Argentina
dc.description.fil
Fil: Couto, Alicia Susana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Centro de Investigaciones en Hidratos de Carbono. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Centro de Investigaciones en Hidratos de Carbono; Argentina
dc.description.fil
Fil: Sapochnik, Daiana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Fisiología, Biología Molecular y Neurociencias. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Fisiología, Biología Molecular y Neurociencias; Argentina
dc.description.fil
Fil: Vasen, Gustavo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Fisiología, Biología Molecular y Neurociencias. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Fisiología, Biología Molecular y Neurociencias; Argentina
dc.description.fil
Fil: Colman Lerner, Alejandro Ariel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Fisiología, Biología Molecular y Neurociencias. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Fisiología, Biología Molecular y Neurociencias; Argentina
dc.journal.title
Scientific Reports
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.nature.com/articles/s41598-018-33203-6
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1038/s41598-018-33203-6
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