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dc.contributor.author
Chiarappa, Gianlucca
dc.contributor.author
De'nobili, Maria Dolores
dc.contributor.author
Rojas, Ana Maria Luisa
dc.contributor.author
Abrami, Michela
dc.contributor.author
Lapasin, Romano
dc.contributor.author
Grassi, Federico Guillermo
dc.contributor.author
Ferreira, Jose
dc.contributor.author
Gudiño, Elias
dc.contributor.author
de Oliveira, Paula
dc.contributor.author
Grassi, Mario
dc.date.available
2019-11-13T20:55:34Z
dc.date.issued
2018-10-13
dc.identifier.citation
Chiarappa, Gianlucca; De'nobili, Maria Dolores; Rojas, Ana Maria Luisa; Abrami, Michela; Lapasin, Romano; et al.; Mathematical modeling of L-(+)-ascorbic acid delivery from pectin films (packaging) to agar hydrogels (food); Elsevier; Journal of Food Engineering; 234; 13-10-2018; 73-81
dc.identifier.issn
0260-8774
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/88795
dc.description.abstract
This paper focusses on the mathematical modeling of the ascorbic acid (antioxidant) release from a pectin edible film (packaging) to an agar hydrogel (food). The proposed model considers the viscoelastic properties of the polymeric film, the solid ascorbic acid dissolution inside the film, its degradation and diffusion in both the film and the hydrogel. By relying on the independent determination of all its parameters, the model proved to predict the ascorbic acid transport inside the agar hydrogel properly. Thus, it may be considered a powerful theoretical tool for the design of polymeric films (packaging) aimed at releasing antioxidant agents inside food.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
AGAR HYDROGELS
dc.subject
ASCORBIC ACID
dc.subject
MATHEMATICAL MODELING
dc.subject
PACKAGING
dc.subject
PECTIN EDIBLE FILMS
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Mathematical modeling of L-(+)-ascorbic acid delivery from pectin films (packaging) to agar hydrogels (food)
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2019-10-21T19:17:23Z
dc.journal.volume
234
dc.journal.pagination
73-81
dc.journal.pais
Países Bajos
dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Chiarappa, Gianlucca. Università degli Studi di Trieste; Italia
dc.description.fil
Fil: De'nobili, Maria Dolores. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos.; Argentina
dc.description.fil
Fil: Rojas, Ana Maria Luisa. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos.; Argentina
dc.description.fil
Fil: Abrami, Michela. Università degli Studi di Trieste; Italia
dc.description.fil
Fil: Lapasin, Romano. Università degli Studi di Trieste; Italia
dc.description.fil
Fil: Grassi, Federico Guillermo. Università degli Studi di Trieste; Italia
dc.description.fil
Fil: Ferreira, Jose. University Of Coimbra. Centre For Mathematics; Portugal
dc.description.fil
Fil: Gudiño, Elias. Universidade Federal do Paraná; Brasil
dc.description.fil
Fil: de Oliveira, Paula. University Of Coimbra. Centre For Mathematics; Portugal
dc.description.fil
Fil: Grassi, Mario. Università degli Studi di Trieste; Italia
dc.journal.title
Journal of Food Engineering
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0260877418301663
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1016/j.jfoodeng.2018.04.011
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