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dc.contributor.author
Chiarappa, Gianlucca  
dc.contributor.author
De'nobili, Maria Dolores  
dc.contributor.author
Rojas, Ana Maria Luisa  
dc.contributor.author
Abrami, Michela  
dc.contributor.author
Lapasin, Romano  
dc.contributor.author
Grassi, Federico Guillermo  
dc.contributor.author
Ferreira, Jose  
dc.contributor.author
Gudiño, Elias  
dc.contributor.author
de Oliveira, Paula  
dc.contributor.author
Grassi, Mario  
dc.date.available
2019-11-13T20:55:34Z  
dc.date.issued
2018-10-13  
dc.identifier.citation
Chiarappa, Gianlucca; De'nobili, Maria Dolores; Rojas, Ana Maria Luisa; Abrami, Michela; Lapasin, Romano; et al.; Mathematical modeling of L-(+)-ascorbic acid delivery from pectin films (packaging) to agar hydrogels (food); Elsevier; Journal of Food Engineering; 234; 13-10-2018; 73-81  
dc.identifier.issn
0260-8774  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/88795  
dc.description.abstract
This paper focusses on the mathematical modeling of the ascorbic acid (antioxidant) release from a pectin edible film (packaging) to an agar hydrogel (food). The proposed model considers the viscoelastic properties of the polymeric film, the solid ascorbic acid dissolution inside the film, its degradation and diffusion in both the film and the hydrogel. By relying on the independent determination of all its parameters, the model proved to predict the ascorbic acid transport inside the agar hydrogel properly. Thus, it may be considered a powerful theoretical tool for the design of polymeric films (packaging) aimed at releasing antioxidant agents inside food.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
AGAR HYDROGELS  
dc.subject
ASCORBIC ACID  
dc.subject
MATHEMATICAL MODELING  
dc.subject
PACKAGING  
dc.subject
PECTIN EDIBLE FILMS  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Mathematical modeling of L-(+)-ascorbic acid delivery from pectin films (packaging) to agar hydrogels (food)  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2019-10-21T19:17:23Z  
dc.journal.volume
234  
dc.journal.pagination
73-81  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Chiarappa, Gianlucca. Università degli Studi di Trieste; Italia  
dc.description.fil
Fil: De'nobili, Maria Dolores. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos.; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Rojas, Ana Maria Luisa. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos.; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Abrami, Michela. Università degli Studi di Trieste; Italia  
dc.description.fil
Fil: Lapasin, Romano. Università degli Studi di Trieste; Italia  
dc.description.fil
Fil: Grassi, Federico Guillermo. Università degli Studi di Trieste; Italia  
dc.description.fil
Fil: Ferreira, Jose. University Of Coimbra. Centre For Mathematics; Portugal  
dc.description.fil
Fil: Gudiño, Elias. Universidade Federal do Paraná; Brasil  
dc.description.fil
Fil: de Oliveira, Paula. University Of Coimbra. Centre For Mathematics; Portugal  
dc.description.fil
Fil: Grassi, Mario. Università degli Studi di Trieste; Italia  
dc.journal.title
Journal of Food Engineering  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0260877418301663  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1016/j.jfoodeng.2018.04.011