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dc.contributor.author
Gagneten, Maite
dc.contributor.author
Corfield, Rocío
dc.contributor.author
Gomez Mattson, Milagros Lucia
dc.contributor.author
Sozzi, Agustina
dc.contributor.author
Leiva, Graciela Edith
dc.contributor.author
Salvatori, Daniela Marisol
dc.contributor.author
Schebor, Carolina Claudia
dc.date.available
2019-11-13T20:43:54Z
dc.date.issued
2019-01-22
dc.identifier.citation
Gagneten, Maite; Corfield, Rocío; Gomez Mattson, Milagros Lucia; Sozzi, Agustina; Leiva, Graciela Edith; et al.; Spray-dried powders from berries extracts obtained upon several processing steps to improve the bioactive components content; Elsevier Science Sa; Powder Technology; 342; 22-1-2019; 1008-1015
dc.identifier.issn
0032-5910
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/88790
dc.description.abstract
This work aimed at developing powders rich in antioxidant compounds and pigments from three berries grown in argentine Patagonia: blackcurrant, raspberry and elderberry. Ultrasound-assisted extraction (UAE) was applied on the precipitates generated after juice production in order to improve bioactive compounds recovery. The best extracts (UAE 10 min for raspberry and blackcurrant, and 5 min for elderberry), obtained after 2–3 extraction cycles were mixed and spray-dried. The glass transition temperatures (43–50 °C), and the low water content (0.92–1.44%) and water activity values (<0.06) of the powders suggest that they could be stored at room temperature without risk of physical deterioration. Elderberry and blackcurrant powders showed good flowability and low cohesiveness while raspberry powders presented an intermediate cohesiveness and fair flowability. This was consistent with the smooth surface and the less shrinkage of the raspberry powder particles observed by microscopy. Elderberry powders presented higher concentration of bioactive compounds (polyphenols content 4.57 ± 0.23 mg gallic acid (GA)/g d.m. and monomeric anthocyanins content 2.39 ± 0.12 mg cyd-3-glu/g d.m.), and higher antioxidant capacity (3.33 ± 0.57 mg GA/ g d.m.) when compared to raspberry and blackcurrant. The obtained powders result possible ingredients to be used as natural colorants or antioxidants.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier Science Sa
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
BERRIES
dc.subject
BIOACTIVE COMPOUNDS
dc.subject
SPRAY-DRYING
dc.subject
ULTRASOUND-ASSISTED EXTRACTION
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Spray-dried powders from berries extracts obtained upon several processing steps to improve the bioactive components content
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2019-10-21T19:17:12Z
dc.journal.volume
342
dc.journal.pagination
1008-1015
dc.journal.pais
Países Bajos
dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Gagneten, Maite. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos.; Argentina
dc.description.fil
Fil: Corfield, Rocío. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos.; Argentina
dc.description.fil
Fil: Gomez Mattson, Milagros Lucia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Patagonia Norte. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas. Universidad Nacional del Comahue. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Sozzi, Agustina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Patagonia Norte. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas. Universidad Nacional del Comahue. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Leiva, Graciela Edith. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Química Orgánica; Argentina
dc.description.fil
Fil: Salvatori, Daniela Marisol. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Patagonia Norte. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas. Universidad Nacional del Comahue. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Schebor, Carolina Claudia. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos.; Argentina
dc.journal.title
Powder Technology
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0032591018307757
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1016/j.powtec.2018.09.048
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