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dc.contributor.author
Aguirre Calvo, Tatiana Rocio  
dc.contributor.author
Perullini, Ana Mercedes  
dc.contributor.author
Santagapita, Patricio Roman  
dc.date.available
2019-11-12T19:14:32Z  
dc.date.issued
2018-10  
dc.identifier.citation
Aguirre Calvo, Tatiana Rocio; Perullini, Ana Mercedes; Santagapita, Patricio Roman; Encapsulation of betacyanins and polyphenols extracted from leaves and stems of beetroot in Ca(II)-alginate beads: A structural study; Elsevier; Journal of Food Engineering; 235; 10-2018; 32-40  
dc.identifier.issn
0260-8774  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/88672  
dc.description.abstract
The aim of this work was to use the recovery of antioxidant compounds (betacyanin and polyphenols) derived from beetroot industrial wastes (stems and leaves), and their subsequent encapsulation in Ca(II)-alginate beads containing sugars, providing a detailed structural characterization of these systems determined by SAXS from the molecular (arrange of Ca(II)-alginate dimers) to the supramolecular (interconnection of the rods composing the hydrogel microstructure). Water extract contained significant quantities of betacyanin and polyphenol, which were retained in Ca(II)-alginate beads between 15 and 60%, depending on the formulation, retaining also the antioxidant activity. Both the inclusion of sugars as synthesis additives and beetroot extracts induced main structural changes, which can have counteracting effects. We revealed that, though being overlooked in most alginate encapsulation research, the presence of natural extracts prompts important structural changes in the alginate network, affecting key parameters which define the encapsulation performance in most of industrial and environmental applications.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
ANTIOXIDANTS  
dc.subject
BETACYANINS  
dc.subject
BIOPOLYMERS  
dc.subject
HYDROGELS  
dc.subject
MICROSTRUCTURE  
dc.subject
SAXS  
dc.subject.classification
Físico-Química, Ciencia de los Polímeros, Electroquímica  
dc.subject.classification
Ciencias Químicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Encapsulation of betacyanins and polyphenols extracted from leaves and stems of beetroot in Ca(II)-alginate beads: A structural study  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2019-10-16T15:22:35Z  
dc.journal.volume
235  
dc.journal.pagination
32-40  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Aguirre Calvo, Tatiana Rocio. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos.; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Perullini, Ana Mercedes. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Química, Física de los Materiales, Medioambiente y Energía. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Química, Física de los Materiales, Medioambiente y Energía; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Santagapita, Patricio Roman. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos.; Argentina  
dc.journal.title
Journal of Food Engineering  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0260877418301705  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1016/j.jfoodeng.2018.04.015