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dc.contributor.author
Aguirre Calvo, Tatiana Rocio
dc.contributor.author
Perullini, Ana Mercedes
dc.contributor.author
Santagapita, Patricio Roman
dc.date.available
2019-11-12T19:14:32Z
dc.date.issued
2018-10
dc.identifier.citation
Aguirre Calvo, Tatiana Rocio; Perullini, Ana Mercedes; Santagapita, Patricio Roman; Encapsulation of betacyanins and polyphenols extracted from leaves and stems of beetroot in Ca(II)-alginate beads: A structural study; Elsevier; Journal of Food Engineering; 235; 10-2018; 32-40
dc.identifier.issn
0260-8774
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/88672
dc.description.abstract
The aim of this work was to use the recovery of antioxidant compounds (betacyanin and polyphenols) derived from beetroot industrial wastes (stems and leaves), and their subsequent encapsulation in Ca(II)-alginate beads containing sugars, providing a detailed structural characterization of these systems determined by SAXS from the molecular (arrange of Ca(II)-alginate dimers) to the supramolecular (interconnection of the rods composing the hydrogel microstructure). Water extract contained significant quantities of betacyanin and polyphenol, which were retained in Ca(II)-alginate beads between 15 and 60%, depending on the formulation, retaining also the antioxidant activity. Both the inclusion of sugars as synthesis additives and beetroot extracts induced main structural changes, which can have counteracting effects. We revealed that, though being overlooked in most alginate encapsulation research, the presence of natural extracts prompts important structural changes in the alginate network, affecting key parameters which define the encapsulation performance in most of industrial and environmental applications.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
ANTIOXIDANTS
dc.subject
BETACYANINS
dc.subject
BIOPOLYMERS
dc.subject
HYDROGELS
dc.subject
MICROSTRUCTURE
dc.subject
SAXS
dc.subject.classification
Físico-Química, Ciencia de los Polímeros, Electroquímica
dc.subject.classification
Ciencias Químicas
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS
dc.title
Encapsulation of betacyanins and polyphenols extracted from leaves and stems of beetroot in Ca(II)-alginate beads: A structural study
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2019-10-16T15:22:35Z
dc.journal.volume
235
dc.journal.pagination
32-40
dc.journal.pais
Países Bajos
dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Aguirre Calvo, Tatiana Rocio. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos.; Argentina
dc.description.fil
Fil: Perullini, Ana Mercedes. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Química, Física de los Materiales, Medioambiente y Energía. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Química, Física de los Materiales, Medioambiente y Energía; Argentina
dc.description.fil
Fil: Santagapita, Patricio Roman. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos.; Argentina
dc.journal.title
Journal of Food Engineering
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0260877418301705
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1016/j.jfoodeng.2018.04.015
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