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dc.contributor.author
Colello, Rocío
dc.contributor.author
Ruiz, María Julia
dc.contributor.author
Padín, Valeria
dc.contributor.author
Rogé, Diego Angel
dc.contributor.author
Leotta, Gerardo Anibal
dc.contributor.author
Padola, Nora Lía
dc.contributor.author
Etcheverría, Analía Inés
dc.date.available
2019-11-08T17:51:22Z
dc.date.issued
2018-06
dc.identifier.citation
Colello, Rocío; Ruiz, María Julia; Padín, Valeria; Rogé, Diego Angel; Leotta, Gerardo Anibal; et al.; Detection and characterization of Salmonella Serotypes in the production chain of two pig farms in Buenos Aires Province, Argentina; Frontiers Research Foundation; Frontiers in Microbiology; 9; JUN; 6-2018; 1-8
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/88364
dc.description.abstract
The aim of the present study was to determine the prevalence of Salmonella in the pork production chain and to characterize Salmonella isolates. From 764 samples, 35 (4.6%) were positive for Salmonella spp., as determined by biochemical tests and the presence of the invA gene. From these, 2.6, 2.0, 8.8, and 8.0% corresponded to samples collected from farms, slaughterhouses, boning rooms and retail markets, respectively. Salmonella strains were classified into five serotypes and distributed as follows: S. Typhimurium in the pork production chain, S. Kentucky in farms and slaughterhouses, S. Brandenburg in slaughterhouses, S. Livingstone in farms and S. Agona in boning rooms and retail markets. Interestingly, the antimicrobial susceptibility testing indicated that all 35 Salmonella spp.-positive isolates were resistant to at least one antimicrobial agent, and 30 were multidrug-resistant (MDR) and resistant to different classes of antibiotics. The enterobacterial repetitive intergenic consensus-polymerase chain reaction (ERIC-PCR) analysis showed clonal relatedness among strains isolated from farms, boning rooms and retail markets. The presence of antibiotic-resistant Salmonella in food poses a potential health hazard to consumers.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Frontiers Research Foundation
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
ERIC-PCR
dc.subject
MDR
dc.subject
PORK PRODUCTION CHAIN
dc.subject
PREVALENCE
dc.subject
SALMONELLA SEROTYPES
dc.subject.classification
Otras Ciencias Veterinarias
dc.subject.classification
Ciencias Veterinarias
dc.subject.classification
CIENCIAS AGRÍCOLAS
dc.title
Detection and characterization of Salmonella Serotypes in the production chain of two pig farms in Buenos Aires Province, Argentina
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2019-10-17T15:46:16Z
dc.identifier.eissn
1664-302X
dc.journal.volume
9
dc.journal.number
JUN
dc.journal.pagination
1-8
dc.journal.pais
Suiza
dc.description.fil
Fil: Colello, Rocío. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tandil. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comision de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil; Argentina
dc.description.fil
Fil: Ruiz, María Julia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tandil. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comision de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil; Argentina
dc.description.fil
Fil: Padín, Valeria. Dirección Nacional de Instituto de Investigación. Administración Nacional de Laboratorio e Instituto de Salud “Dr. C. G. Malbrán”; Argentina
dc.description.fil
Fil: Rogé, Diego Angel. Dirección Nacional de Instituto de Investigación. Administración Nacional de Laboratorio e Instituto de Salud “Dr. C. G. Malbrán”; Argentina
dc.description.fil
Fil: Leotta, Gerardo Anibal. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico CONICET- La Plata. Instituto de Genética Veterinaria "Ing. Fernando Noel Dulout". Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Veterinarias. Instituto de Genética Veterinaria; Argentina
dc.description.fil
Fil: Padola, Nora Lía. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tandil. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comision de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil; Argentina
dc.description.fil
Fil: Etcheverría, Analía Inés. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tandil. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comision de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil; Argentina
dc.journal.title
Frontiers in Microbiology
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.frontiersin.org/article/10.3389/fmicb.2018.01370/full
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.3389/fmicb.2018.01370
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6031755/
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