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dc.contributor.author
Schneider Teixeira, Aline
dc.contributor.author
Deladino, Lorena
dc.contributor.author
Fernandes, Catarina F.
dc.contributor.author
Martino, Miriam Nora
dc.contributor.author
Molina García, Antonio D.
dc.date.available
2019-11-05T19:30:11Z
dc.date.issued
2014-03-01
dc.identifier.citation
Schneider Teixeira, Aline; Deladino, Lorena; Fernandes, Catarina F.; Martino, Miriam Nora; Molina García, Antonio D.; Application of chitosan coating on alginate beads for cryopreservation uses; American Scientific Publishers; Journal of Chitin and Chitosan Science; 2; 1; 1-3-2014; 46-54
dc.identifier.issn
2328-7519
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/88071
dc.description.abstract
Calcium alginate gel beads readily interchange solutes with the bulk solution and water with the surrounding media. The transfer properties are often critical for its use, either for its stability and preservation or textural modulation, or for the convenient treatment of contained tissues for cryopreservation. Chitosan has been evaluated for various uses in food, medical, pharmaceutical, agricultural and chemical industries because of its non-toxic, biocompatible, mucoadhesive, and biodegradable properties. A new approach for chitosan application is analyzed: to both protect against microbial-derived damages and to consider permeability modulation on alginate gel beads employed in cryopreservation. Characterization of combined systems of calcium alginate with chitosan coating should be addressed before including the germplasm tissue. The effect of polysaccharide composition was evaluated on dehydration kinetics. Frozen and unfrozen water fractions for beads with and without chitosan coating were determined by DSC and thermodynamic parameters were calculated. Microstructure was evaluated by SEM, cryo-SEM and FTIR. Results obtained suggest a promising utility of these polysaccharides combination for cryopreservation protocol.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
American Scientific Publishers
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
ALGINATE
dc.subject
ENCAPSULATION-DEHYDRATION
dc.subject
CHITOSAN
dc.subject
BEADS
dc.subject.classification
Bioproductos, Biomateriales, Bioplásticos, Biocombustibles, Bioderivados, etc.
dc.subject.classification
Biotecnología Industrial
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Application of chitosan coating on alginate beads for cryopreservation uses
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2019-11-01T19:46:56Z
dc.identifier.eissn
2328-7500
dc.journal.volume
2
dc.journal.number
1
dc.journal.pagination
46-54
dc.journal.pais
Estados Unidos
dc.description.fil
Fil: Schneider Teixeira, Aline. Consejo Superior de Investigaciones Científicas. Instituto de Ciencia y Tecnologia de Alimentos y Nutrición; España. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Deladino, Lorena. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Fernandes, Catarina F.. Consejo Superior de Investigaciones Científicas. Instituto de Ciencia y Tecnologia de Alimentos y Nutrición; España. Universidad Católica Portuguesa. Escuela Superior de Biotecnología; Portugal
dc.description.fil
Fil: Martino, Miriam Nora. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Molina García, Antonio D.. Consejo Superior de Investigaciones Científicas. Instituto de Ciencia y Tecnologia de Alimentos y Nutrición; España
dc.journal.title
Journal of Chitin and Chitosan Science
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.ingentaconnect.com/content/asp/jcc/2014/00000002/00000001/art00006
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1166/jcc.2014.1039
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