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dc.contributor.author
Torres Manno, Mariano Alberto
dc.contributor.author
Zuljan, Federico Alberto
dc.contributor.author
Alarcon, Sergio Hugo
dc.contributor.author
Esteban, Luis
dc.contributor.author
Blancato, Victor Sebastian
dc.contributor.author
Espariz, Martin
dc.contributor.author
Magni, Christian
dc.date.available
2019-11-04T21:13:47Z
dc.date.issued
2018-09
dc.identifier.citation
Torres Manno, Mariano Alberto; Zuljan, Federico Alberto; Alarcon, Sergio Hugo; Esteban, Luis; Blancato, Victor Sebastian; et al.; Genetic and phenotypic features defining industrial relevant Lactococcus lactis, L. cremoris and L. lactis biovar. diacetylactis strains; Elsevier Science; Journal of Biotechnology; 282; 9-2018; 25-31
dc.identifier.issn
0168-1656
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/87974
dc.description.abstract
Lactococcus lactis strains constitute one of the most important starter cultures for cheese production. In this study, a genome-wide analysis was performed including 68 available genomes of L. lactis group strains showing the existence of two species (L. lactis and L. cremoris) and two biovars (L. lactis biovar. diacetylactis and L. cremoris biovar. lactis). The proposed classification scheme revealed coherency among phenotypic (through in silico and in vivo bacterial function profiling), phylogenomic (through maximum likelihood trees) and genomic (using overall genome sequence-based parameters) approaches. Strain biodiversity for the industrial biovar. diacetylactis was also analyzed, finding they are formed by at least three variants with the CC1 clonal complex as the only one distributed worldwide. These findings and methodologies will help improve the selection of L. lactis group strains for industrial use as well as facilitate the interpretation of previous or future research studies on this diverse group of bacteria.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier Science
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/
dc.subject
BIOVAR. DIACETYLACTIS
dc.subject
CHEESE STARTERS
dc.subject
CITRATE METABOLISM
dc.subject
LACTOCOCCUS CREMORIS
dc.subject
LACTOCOCCUS LACTIS
dc.subject.classification
Biología Celular, Microbiología
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS
dc.title
Genetic and phenotypic features defining industrial relevant Lactococcus lactis, L. cremoris and L. lactis biovar. diacetylactis strains
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2019-10-24T18:18:39Z
dc.journal.volume
282
dc.journal.pagination
25-31
dc.journal.pais
Países Bajos
dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Torres Manno, Mariano Alberto. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Biología Molecular y Celular de Rosario. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Biología Molecular y Celular de Rosario; Argentina
dc.description.fil
Fil: Zuljan, Federico Alberto. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Biología Molecular y Celular de Rosario. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Biología Molecular y Celular de Rosario; Argentina
dc.description.fil
Fil: Alarcon, Sergio Hugo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Química Rosario. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Química Rosario; Argentina
dc.description.fil
Fil: Esteban, Luis. Universidad Nacional de Rosario; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Blancato, Victor Sebastian. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Biología Molecular y Celular de Rosario. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Biología Molecular y Celular de Rosario; Argentina
dc.description.fil
Fil: Espariz, Martin. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Biología Molecular y Celular de Rosario. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Biología Molecular y Celular de Rosario; Argentina
dc.description.fil
Fil: Magni, Christian. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Biología Molecular y Celular de Rosario. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Biología Molecular y Celular de Rosario; Argentina
dc.journal.title
Journal of Biotechnology
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0168165618305224
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1016/j.jbiotec.2018.06.345
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