Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
Torres Manno, Mariano Alberto  
dc.contributor.author
Zuljan, Federico Alberto  
dc.contributor.author
Alarcon, Sergio Hugo  
dc.contributor.author
Esteban, Luis  
dc.contributor.author
Blancato, Victor Sebastian  
dc.contributor.author
Espariz, Martin  
dc.contributor.author
Magni, Christian  
dc.date.available
2019-11-04T21:13:47Z  
dc.date.issued
2018-09  
dc.identifier.citation
Torres Manno, Mariano Alberto; Zuljan, Federico Alberto; Alarcon, Sergio Hugo; Esteban, Luis; Blancato, Victor Sebastian; et al.; Genetic and phenotypic features defining industrial relevant Lactococcus lactis, L. cremoris and L. lactis biovar. diacetylactis strains; Elsevier Science; Journal of Biotechnology; 282; 9-2018; 25-31  
dc.identifier.issn
0168-1656  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/87974  
dc.description.abstract
Lactococcus lactis strains constitute one of the most important starter cultures for cheese production. In this study, a genome-wide analysis was performed including 68 available genomes of L. lactis group strains showing the existence of two species (L. lactis and L. cremoris) and two biovars (L. lactis biovar. diacetylactis and L. cremoris biovar. lactis). The proposed classification scheme revealed coherency among phenotypic (through in silico and in vivo bacterial function profiling), phylogenomic (through maximum likelihood trees) and genomic (using overall genome sequence-based parameters) approaches. Strain biodiversity for the industrial biovar. diacetylactis was also analyzed, finding they are formed by at least three variants with the CC1 clonal complex as the only one distributed worldwide. These findings and methodologies will help improve the selection of L. lactis group strains for industrial use as well as facilitate the interpretation of previous or future research studies on this diverse group of bacteria.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier Science  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/  
dc.subject
BIOVAR. DIACETYLACTIS  
dc.subject
CHEESE STARTERS  
dc.subject
CITRATE METABOLISM  
dc.subject
LACTOCOCCUS CREMORIS  
dc.subject
LACTOCOCCUS LACTIS  
dc.subject.classification
Biología Celular, Microbiología  
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Genetic and phenotypic features defining industrial relevant Lactococcus lactis, L. cremoris and L. lactis biovar. diacetylactis strains  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2019-10-24T18:18:39Z  
dc.journal.volume
282  
dc.journal.pagination
25-31  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Torres Manno, Mariano Alberto. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Biología Molecular y Celular de Rosario. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Biología Molecular y Celular de Rosario; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Zuljan, Federico Alberto. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Biología Molecular y Celular de Rosario. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Biología Molecular y Celular de Rosario; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Alarcon, Sergio Hugo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Química Rosario. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Química Rosario; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Esteban, Luis. Universidad Nacional de Rosario; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Blancato, Victor Sebastian. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Biología Molecular y Celular de Rosario. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Biología Molecular y Celular de Rosario; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Espariz, Martin. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Biología Molecular y Celular de Rosario. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Biología Molecular y Celular de Rosario; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Magni, Christian. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Biología Molecular y Celular de Rosario. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Biología Molecular y Celular de Rosario; Argentina  
dc.journal.title
Journal of Biotechnology  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0168165618305224  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1016/j.jbiotec.2018.06.345