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dc.contributor.author
Curutchet, Ana  
dc.contributor.author
Dellacassa, Eduardo  
dc.contributor.author
Ringuelet, Jorge A.  
dc.contributor.author
Chaves, Alicia Raquel  
dc.contributor.author
Viña, Sonia Zulma  
dc.date.available
2019-11-04T20:51:56Z  
dc.date.issued
2014-01-15  
dc.identifier.citation
Curutchet, Ana; Dellacassa, Eduardo; Ringuelet, Jorge A.; Chaves, Alicia Raquel; Viña, Sonia Zulma; Nutritional and sensory quality during refrigerated storage of fresh-cut mints (Mentha×piperita and M. spicata); Elsevier; Food Chemistry; 143; 15-1-2014; 231-238  
dc.identifier.issn
0308-8146  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/87966  
dc.description.abstract
The effect of storage time on quality attributes of refrigerated fresh-cut mints (Mentha piperita and M. spicata) was studied. Atmosphere composition, respiratory activity, weight loss, surface colour, total chlorophyll, carotenoids, browning potential, total phenols, flavonoids, radical-scavenging activity, ascorbic acid and essential oil yield and composition were analysed. Respiratory activity of peppermint and spearmint samples diminished moderately (42% and 28%, respectively) after 21 days at 0 C. A slight modification of the internal atmosphere was achieved. Surface colour, chlorophyll, carotenoid and antioxidant compounds remained almost constant. The yield of essential oil did not change or it showed an apparent increase after 21 days at 0 C, depending on plant growth stage. The characteristic flavour components of peppermint (menthone and menthol) increased, while the contents of the main constituents of spearmint essential oil showed minor variations after storage. The conditions assayed for packaging and storing fresh-cut mints were adequate to achieve a relatively long shelf life and they retained their antioxidant properties.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
Culinary herbs  
dc.subject
Mentha spp  
dc.subject
Refrigerated storage  
dc.subject
Antioxidant compounds  
dc.subject
Essential oils  
dc.subject
Monoterpenoids  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Nutritional and sensory quality during refrigerated storage of fresh-cut mints (Mentha×piperita and M. spicata)  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2019-11-01T19:46:15Z  
dc.journal.volume
143  
dc.journal.pagination
231-238  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Curutchet, Ana. Laboratorio Tecnológico del Uruguay; Uruguay  
dc.description.fil
Fil: Dellacassa, Eduardo. Universidad de la República; Uruguay  
dc.description.fil
Fil: Ringuelet, Jorge A.. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Chaves, Alicia Raquel. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Viña, Sonia Zulma. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales; Argentina  
dc.journal.title
Food Chemistry  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814613010467  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2013.07.117