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dc.contributor.author
Curutchet, Ana
dc.contributor.author
Dellacassa, Eduardo
dc.contributor.author
Ringuelet, Jorge A.
dc.contributor.author
Chaves, Alicia Raquel
dc.contributor.author
Viña, Sonia Zulma
dc.date.available
2019-11-04T20:51:56Z
dc.date.issued
2014-01-15
dc.identifier.citation
Curutchet, Ana; Dellacassa, Eduardo; Ringuelet, Jorge A.; Chaves, Alicia Raquel; Viña, Sonia Zulma; Nutritional and sensory quality during refrigerated storage of fresh-cut mints (Mentha×piperita and M. spicata); Elsevier; Food Chemistry; 143; 15-1-2014; 231-238
dc.identifier.issn
0308-8146
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/87966
dc.description.abstract
The effect of storage time on quality attributes of refrigerated fresh-cut mints (Mentha piperita and M. spicata) was studied. Atmosphere composition, respiratory activity, weight loss, surface colour, total chlorophyll, carotenoids, browning potential, total phenols, flavonoids, radical-scavenging activity, ascorbic acid and essential oil yield and composition were analysed. Respiratory activity of peppermint and spearmint samples diminished moderately (42% and 28%, respectively) after 21 days at 0 C. A slight modification of the internal atmosphere was achieved. Surface colour, chlorophyll, carotenoid and antioxidant compounds remained almost constant. The yield of essential oil did not change or it showed an apparent increase after 21 days at 0 C, depending on plant growth stage. The characteristic flavour components of peppermint (menthone and menthol) increased, while the contents of the main constituents of spearmint essential oil showed minor variations after storage. The conditions assayed for packaging and storing fresh-cut mints were adequate to achieve a relatively long shelf life and they retained their antioxidant properties.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
Culinary herbs
dc.subject
Mentha spp
dc.subject
Refrigerated storage
dc.subject
Antioxidant compounds
dc.subject
Essential oils
dc.subject
Monoterpenoids
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Nutritional and sensory quality during refrigerated storage of fresh-cut mints (Mentha×piperita and M. spicata)
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2019-11-01T19:46:15Z
dc.journal.volume
143
dc.journal.pagination
231-238
dc.journal.pais
Países Bajos
dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Curutchet, Ana. Laboratorio Tecnológico del Uruguay; Uruguay
dc.description.fil
Fil: Dellacassa, Eduardo. Universidad de la República; Uruguay
dc.description.fil
Fil: Ringuelet, Jorge A.. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales; Argentina
dc.description.fil
Fil: Chaves, Alicia Raquel. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Viña, Sonia Zulma. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales; Argentina
dc.journal.title
Food Chemistry
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814613010467
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2013.07.117
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