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dc.contributor.author
Quintero Ruiz, Natalia Andrea  
dc.contributor.author
Demarchi, Silvana María  
dc.contributor.author
Giner, Sergio Adrian  
dc.date.available
2019-11-04T20:43:51Z  
dc.date.issued
2014-08  
dc.identifier.citation
Quintero Ruiz, Natalia Andrea; Demarchi, Silvana María; Giner, Sergio Adrian; Effect of hot air, vacuum and infrared drying methods on quality of rose hip (Rosa rubiginosa) leathers; Wiley Blackwell Publishing, Inc; International Journal of Food Science and Technology; 49; 8; 8-2014; 1799-1804  
dc.identifier.issn
0950-5423  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/87963  
dc.description.abstract
For the development of fruit leathers, a formulation containing rose hip pulp, sucrose and citric acid was used as initial material for the drying process. Three dehydration techniques were tested: forced hot air, infrared and vacuum, all carried out at 60 and 70 °C. All methods led to flexible, translucent fruit leathers at both temperatures. Colour and water activity were not affected by the dehydration method nor by the temperatures tested. Nutritional parameters such as antioxidant capacity (TEAC) and content of phenolic substances were measured. The best retention was achieved with vacuum drying at 60 °C being of 57.5% and 25.1%, respectively. ESEM observations were conducted to assess the effect of drying methods and conditions on microstructure of leathers. Various extents of sucrose crystallisation were inferred from surface images. Cross-sectional micrographs showed that the size of pores was affected by the drying technique but not by temperature in the range studied.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Wiley Blackwell Publishing, Inc  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
Dehydration  
dc.subject
Infrared drying  
dc.subject
rose hip  
dc.subject
vacuum drying  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Effect of hot air, vacuum and infrared drying methods on quality of rose hip (Rosa rubiginosa) leathers  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2019-11-01T19:46:26Z  
dc.journal.volume
49  
dc.journal.number
8  
dc.journal.pagination
1799-1804  
dc.journal.pais
Reino Unido  
dc.journal.ciudad
Londres  
dc.description.fil
Fil: Quintero Ruiz, Natalia Andrea. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Demarchi, Silvana María. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Giner, Sergio Adrian. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.journal.title
International Journal of Food Science and Technology  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/ijfs.12486  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1111/ijfs.12486