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dc.contributor.author
Zaro, Maria Jose  
dc.contributor.author
Keunchkarian, Sonia  
dc.contributor.author
Chaves, Alicia Raquel  
dc.contributor.author
Vicente, Ariel Roberto  
dc.contributor.author
Concellón, Analía  
dc.date.available
2019-11-04T20:19:38Z  
dc.date.issued
2014-10  
dc.identifier.citation
Zaro, Maria Jose; Keunchkarian, Sonia; Chaves, Alicia Raquel; Vicente, Ariel Roberto; Concellón, Analía; Changes in bioactive compounds and response to postharvest storage conditions in purple eggplants as affected by fruit developmental stage; Elsevier Science; Postharvest Biology and Technology; 96; 10-2014; 110-117  
dc.identifier.issn
0925-5214  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/87961  
dc.description.abstract
Fruit maturity stage at harvest influences the response to postharvest storage conditions and bioactive compounds content. In this work fruit from two purple eggplant cultivars (Monarca and Perla Negra) were harvested at 12, 15, 18, 20 and 23. d after fruit set (designated as stages I through V) and changes in size, dry weight, calyx area, cell wall material (AIR, alcohol insoluble residue), firmness, respiration, and antioxidants (peel anthocyanins and pulp carotenoids, ascorbic acid, phenolics and chlorogenic acid) were determined. In a second set of experiments the postharvest performance of fruit harvested at stages I ("baby" eggplants), III and IV (traditional harvest stages) during storage at 0 or 10. °C was assessed. Fruit growth continued until late ripening in contrast to calyx expansion and peel anthocyanin accumulation, which were relatively earlier events. Fruit dry weight decreased between stages I and III, remaining constant afterwards. "Baby" eggplants had higher antioxidant capacity, chlorogenic acid (ChA), carotenoids and ascorbic acid contents than late-harvested fruit. ChA predominated in pulp placental tissues at stage I, spreading throughout the fruit core at as ripening progressed. No marked differences in dry mass, antioxidant capacity or responses to postharvest storage regimes were found between fruit harvested at stages III and IV. Late pickings increased yields and led to less dense fruit, which had lower respiration rates. Within this harvest window, storage at 10. °C maximized quality maintenance. In contrast "baby" eggplants stored better at 0. °C. Understanding the developmental changes in bioactive compounds and postharvest performance may help in the maximization of fruit antioxidant properties as well as in the selection of the optimal handling conditions for each ontogenic stage.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier Science  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
BIOACTIVE COMPOUNDS  
dc.subject
CHILLING INJURY  
dc.subject
CHLOROGENIC ACID  
dc.subject
QUALITY  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Changes in bioactive compounds and response to postharvest storage conditions in purple eggplants as affected by fruit developmental stage  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2019-11-01T19:46:48Z  
dc.journal.volume
96  
dc.journal.pagination
110-117  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Zaro, Maria Jose. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Keunchkarian, Sonia. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Chaves, Alicia Raquel. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Vicente, Ariel Roberto. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Concellón, Analía. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.journal.title
Postharvest Biology and Technology  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0925521414001380  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.postharvbio.2014.05.012