Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
Dini, Cecilia  
dc.contributor.author
Doporto, María Cecilia  
dc.contributor.author
Garcia, Maria Alejandra  
dc.contributor.author
Viña, Sonia Zulma  
dc.date.available
2019-11-04T19:40:06Z  
dc.date.issued
2013-11  
dc.identifier.citation
Dini, Cecilia; Doporto, María Cecilia; Garcia, Maria Alejandra; Viña, Sonia Zulma; Nutritional profile and anti-nutrient analyses of Pachyrhizus ahipa roots from different accessions; Elsevier Science; Food Research International; 54; 1; 11-2013; 255-261  
dc.identifier.issn
0963-9969  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/87954  
dc.description.abstract
The food industry is interested in the study of sub-utilized plant species as a contribution to consumers' diet diversification and the incorporation of materials with specific technological properties. Thus, the chemical composition of Pachyrhizus ahipa roots belonging to different accessions was analyzed, focusing on components that show nutritional and technological relevance and including the analyses of the main anti-nutrients. Ahipa roots can be considered a good source of carbohydrates (sucrose and starch) and total dietary fiber (TDF). They can also supply a good quantity of minerals, mainly magnesium and iron. Protein levels are considerably higher than the ones reported for other root and tuber crops. Ahipa accessions Local and IRNAS 11 outstand for their high starch content (57 and 65% respectively), having a middle protein level (9-10.5%). Their TDF (21-22%) and sodium content were the lowest ones. Likewise, Local and IRNAS 11 accessions showed the lowest contents of oxalates, phytic acid and tannins, which represent an advantage from the nutritional point of view. Ahipa accessions exhibited differential solvent retention capacities and thermal stability. Local and IRNAS 11 accessions showed interesting properties to be considered in a breeding program since they had the highest starch content together with comparatively low content of anti-nutrients.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier Science  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
Leguminous tuberous roots  
dc.subject
Starch and fiber  
dc.subject
Radical scavenging activity  
dc.subject
Phytic acid  
dc.subject
Tripsin inhibitors  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Nutritional profile and anti-nutrient analyses of Pachyrhizus ahipa roots from different accessions  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2019-11-01T19:47:54Z  
dc.journal.volume
54  
dc.journal.number
1  
dc.journal.pagination
255-261  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Dini, Cecilia. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Doporto, María Cecilia. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Garcia, Maria Alejandra. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Viña, Sonia Zulma. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.journal.title
Food Research International  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0963996913003931  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.foodres.2013.07.027