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dc.contributor.author
Us Medina, Ulil
dc.contributor.author
Julio, Luciana Magdalena
dc.contributor.author
Segura Campos, Maira R.
dc.contributor.author
Ixtaina, Vanesa Yanet
dc.contributor.author
Tomás, Mabel Cristina
dc.date.available
2019-10-30T18:06:36Z
dc.date.issued
2018-07
dc.identifier.citation
Us Medina, Ulil; Julio, Luciana Magdalena; Segura Campos, Maira R.; Ixtaina, Vanesa Yanet; Tomás, Mabel Cristina; Development and characterization of spray-dried chia oil microcapsules using by-products from chia as wall material; Elsevier Science Sa; Powder Technology; 334; 7-2018; 1-8
dc.identifier.issn
0032-5910
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/87677
dc.description.abstract
This research deals with the characteristics of spray-driedchia oil microcapsules formulated with different wall materials,including new encapsulant agents from chia seed (protein rich fraction,PRF; chia mucilage, Muc). The performance of six different wall materialscombinations was studied: sodium caseinate and lactose (NaCas+L), NaCasand maltodextrin (NaCas+Mx), PRF and Mx (PRF+Mx), and each of theprevious three with the addition of Muc. The particle size, rheology, andstability of the parent emulsions were analyzed. The characterization ofthe powders obtained by spray-drying the parent emulsions was carried outby their moisture content, water activity, microencapsulation efficiency,glass transition temperature, morphology, oxidative stability, anddispersibility. Emulsions were reconstituted from the powders atdifferent storage times and analyzed by their particle size andstability. The encapsulation efficiencies were NaCas+L+Muc(96.23±0.40%)~NaCas+L (95.20±0.42%) >NaCas+Mx+Muc (86.65±0.27%)>NaCas+Mx(71.26±0.06%)>PRF+Mx (57.74±3.49%)~ PRF+Mx+Muc (53.37±0.99%). Theaddition of Muc significantly improved the ME% in microcapsules withNaCas+Mx. The induction time values (ti) of NaCas+L, PRF+Mx and NaCas+Mxsystems were about two, three, and five times higher than that of chiabulk oil, respectively. Thus, the studied wall materials were efficientto protect chia seed oil against the oxidation process.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier Science Sa
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
MICROENCAPSULATION
dc.subject
SALVIA HISPANICA L
dc.subject
CHIA SEED OIL
dc.subject
MUCILAGE
dc.subject
PROTEIN RICH FRACTION
dc.subject
OMEGA-3
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Development and characterization of spray-dried chia oil microcapsules using by-products from chia as wall material
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2019-10-15T14:11:52Z
dc.journal.volume
334
dc.journal.pagination
1-8
dc.journal.pais
Países Bajos
dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Us Medina, Ulil. Universidad Autónoma de Yucatán; México
dc.description.fil
Fil: Julio, Luciana Magdalena. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Segura Campos, Maira R.. Universidad Autónoma de Yucatán; México
dc.description.fil
Fil: Ixtaina, Vanesa Yanet. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales. Universidad Nacional de La Plata; Argentina
dc.description.fil
Fil: Tomás, Mabel Cristina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.journal.title
Powder Technology
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1016/j.powtec.2018.04.060
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0032591018303413?via%3Dihub
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