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dc.contributor.author
Versino, Florencia
dc.contributor.author
Garcia, Maria Alejandra
dc.date.available
2019-10-30T18:02:35Z
dc.date.issued
2018
dc.identifier.citation
Versino, Florencia; Garcia, Maria Alejandra; Starch films for agronomic applications: comparative study of urea and glycerol as plasticizers; Infogain Publication; International Journal of Environment, Agriculture and Biotechnology; 3; 5; 2018; 1854-1864
dc.identifier.issn
2456-1878
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/87675
dc.description.abstract
This work aims to study the effects of urea, glycerol and their mixture as plasticizers for cassava starch films, regarding their impact on the material structure, water susceptibility, barrier and mechanical properties. All plasticizers were compatible with starchbased matrices, without detecting migration at the plasticizers level tested. In general water related properties were not affected. Plasticizer-polymer interactions as well as those involving water molecules were evidenced by ATR-FTIR spectra. Urea resulted the most efficient plasticizer, since it lowers glass transition temperature values and enhances mechanical properties. The co-plasticization of the starch films with glycerol and urea mixture resulted in poorer mechanical performance, though with higher light absorption which is relevant considering the potential film applications as mulching functionalized cover material.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Infogain Publication
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
CASSAVA STARCH
dc.subject
BARRIER PROPERTIES
dc.subject
PLASTICIZER INTERACTION
dc.subject
MECHANICAL PROPERTIES
dc.subject
UREA
dc.subject.classification
Recubrimientos y Películas
dc.subject.classification
Ingeniería de los Materiales
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Starch films for agronomic applications: comparative study of urea and glycerol as plasticizers
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2019-10-15T14:13:16Z
dc.journal.volume
3
dc.journal.number
5
dc.journal.pagination
1854-1864
dc.journal.pais
Italia
dc.description.fil
Fil: Versino, Florencia. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ingeniería. Departamento de Ingeniería Química; Argentina
dc.description.fil
Fil: Garcia, Maria Alejandra. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Departamento de Química;Argentina; Argentina
dc.journal.title
International Journal of Environment, Agriculture and Biotechnology
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.22161/ijeab/3.5.38
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://ijeab.com/detail/starch-films-for-agronomic-applications-comparative-study-of-urea-and-glycerol-as-plasticizers/
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