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dc.contributor.author
Diaz, Andrea  
dc.contributor.author
Dini, Cecilia  
dc.contributor.author
Viña, Sonia Zulma  
dc.contributor.author
Garcia, Maria Alejandra  
dc.date.available
2019-10-30T16:08:49Z  
dc.date.issued
2018-07  
dc.identifier.citation
Diaz, Andrea; Dini, Cecilia; Viña, Sonia Zulma; Garcia, Maria Alejandra; Technological properties of sour cassava starches: Effect of fermentation and drying processes; Elsevier Science; LWT - Food Science and Technology; 93; 7-2018; 116-123  
dc.identifier.issn
0023-6438  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/87651  
dc.description.abstract
Cassava sour starch is a naturally-fermented, sun-dried product. It allows obtaining less dense bakery productsthan the native starch, being an appreciated gluten-free ingredient. The aim of this work was to study the effectof fermentation and drying method on the physicochemical and technological characteristics of cassava sourstarch and to identify the relationships among those distinctive features that may condition their potential foodapplications.Natural fermentation following starch extraction could not be replaced by the use of a starter. Sour starchespastes showed lower apparent viscosities related to their lactic and/or butyric acid content, and a higher retrogradationtendency, mainly associated to sun-drying. The fermentation combined with the solar expositionrepresent a complex process that induce changes not easily observed on starch powders but clearly evidencedafter gelatinization of the starch suspensions.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier Science  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/  
dc.subject
sour starch  
dc.subject
sun-drying  
dc.subject
lactic fermentation  
dc.subject
ATR-FTIR  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Technological properties of sour cassava starches: Effect of fermentation and drying processes  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2019-10-15T14:12:49Z  
dc.journal.volume
93  
dc.journal.pagination
116-123  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Diaz, Andrea. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Dini, Cecilia. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Viña, Sonia Zulma. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Garcia, Maria Alejandra. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.journal.title
LWT - Food Science and Technology  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S0023643818302445  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.lwt.2018.03.029