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dc.contributor.author
Alzate Marin, Juan Carlos
dc.contributor.author
Rivero, Sandra G. M.
dc.contributor.author
Pinotti, Adriana Noemi
dc.contributor.author
Caravelli, Alejandro Horacio
dc.contributor.author
Zaritzky, Noemi Elisabet
dc.date.available
2019-10-30T15:43:03Z
dc.date.issued
2018-09
dc.identifier.citation
Alzate Marin, Juan Carlos; Rivero, Sandra G. M.; Pinotti, Adriana Noemi; Caravelli, Alejandro Horacio; Zaritzky, Noemi Elisabet; Microstructural Behaviors of Matrices Based on Polylactic Acid and Polyhydroxyalkanoates; American Chemical Society; Journal of Agricultural and Food Chemistry; 66; 38; 9-2018; 10033-10040
dc.identifier.issn
0021-8561
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/87647
dc.description.abstract
Individual films of polyhydroxyalkanoates (PHA) and polylactic acid (PLA) and their blends were developed by solvent casting. PHA was obtained from activated sludges from a wastewater-treatment system at a laboratory scale. This work focused on analyzing the microstructural properties and thermal behaviors of individual films of PHA and PLA as well as those of their blends. The behaviors of the biodegradation processes of the individual films and blends were examined from a microstructural point of view. ATR-FTIR spectra indicated the existence of weak molecular interactions between the polymers. The formulation of blend films improved the crystallinity of PLA; additionally, it induced the polymer-recrystallization phenomenon, because crystallized PHA acted as a PLA-nucleating agent. This phenomenon explains the improvements in the films´ water-vapor-barrier properties. The blends exposed to a biodegradation process showed an intermediate behavior between PLA and PHA, leading to a consistent basis for designing systems tailored to a particular purpose.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
American Chemical Society
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
BIOPOLYMERS
dc.subject
CRYSTALLINITY
dc.subject
INFRARED SPECTROSCOPY
dc.subject
MODULATED DSC
dc.subject
MORPHOLOGY
dc.subject
POLYMER BLENDS
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Microstructural Behaviors of Matrices Based on Polylactic Acid and Polyhydroxyalkanoates
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2019-10-15T14:12:13Z
dc.journal.volume
66
dc.journal.number
38
dc.journal.pagination
10033-10040
dc.journal.pais
Estados Unidos
dc.description.fil
Fil: Alzate Marin, Juan Carlos. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Rivero, Sandra G. M.. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Pinotti, Adriana Noemi. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Caravelli, Alejandro Horacio. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Zaritzky, Noemi Elisabet. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.journal.title
Journal of Agricultural and Food Chemistry
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://pubs.acs.org/doi/10.1021/acs.jafc.8b01506
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1021/acs.jafc.8b01506
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