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dc.contributor.author
Alzate Marin, Juan Carlos  
dc.contributor.author
Rivero, Sandra G. M.  
dc.contributor.author
Pinotti, Adriana Noemi  
dc.contributor.author
Caravelli, Alejandro Horacio  
dc.contributor.author
Zaritzky, Noemi Elisabet  
dc.date.available
2019-10-30T15:43:03Z  
dc.date.issued
2018-09  
dc.identifier.citation
Alzate Marin, Juan Carlos; Rivero, Sandra G. M.; Pinotti, Adriana Noemi; Caravelli, Alejandro Horacio; Zaritzky, Noemi Elisabet; Microstructural Behaviors of Matrices Based on Polylactic Acid and Polyhydroxyalkanoates; American Chemical Society; Journal of Agricultural and Food Chemistry; 66; 38; 9-2018; 10033-10040  
dc.identifier.issn
0021-8561  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/87647  
dc.description.abstract
Individual films of polyhydroxyalkanoates (PHA) and polylactic acid (PLA) and their blends were developed by solvent casting. PHA was obtained from activated sludges from a wastewater-treatment system at a laboratory scale. This work focused on analyzing the microstructural properties and thermal behaviors of individual films of PHA and PLA as well as those of their blends. The behaviors of the biodegradation processes of the individual films and blends were examined from a microstructural point of view. ATR-FTIR spectra indicated the existence of weak molecular interactions between the polymers. The formulation of blend films improved the crystallinity of PLA; additionally, it induced the polymer-recrystallization phenomenon, because crystallized PHA acted as a PLA-nucleating agent. This phenomenon explains the improvements in the films´ water-vapor-barrier properties. The blends exposed to a biodegradation process showed an intermediate behavior between PLA and PHA, leading to a consistent basis for designing systems tailored to a particular purpose.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
American Chemical Society  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
BIOPOLYMERS  
dc.subject
CRYSTALLINITY  
dc.subject
INFRARED SPECTROSCOPY  
dc.subject
MODULATED DSC  
dc.subject
MORPHOLOGY  
dc.subject
POLYMER BLENDS  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Microstructural Behaviors of Matrices Based on Polylactic Acid and Polyhydroxyalkanoates  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2019-10-15T14:12:13Z  
dc.journal.volume
66  
dc.journal.number
38  
dc.journal.pagination
10033-10040  
dc.journal.pais
Estados Unidos  
dc.description.fil
Fil: Alzate Marin, Juan Carlos. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Rivero, Sandra G. M.. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Pinotti, Adriana Noemi. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Caravelli, Alejandro Horacio. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Zaritzky, Noemi Elisabet. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.journal.title
Journal of Agricultural and Food Chemistry  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://pubs.acs.org/doi/10.1021/acs.jafc.8b01506  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1021/acs.jafc.8b01506