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dc.contributor.author
Monroy, Yuliana
dc.contributor.author
Rivero, Sandra G. M.
dc.contributor.author
García, María Alejandra
dc.date.available
2019-10-30T15:37:30Z
dc.date.issued
2018-04
dc.identifier.citation
Monroy, Yuliana; Rivero, Sandra G. M.; García, María Alejandra; Microstructural and techno-functional properties of cassava starch modified by ultrasound; Elsevier Science; Ultrasonics Sonochemistry; 42; 4-2018; 795-804
dc.identifier.issn
1350-4177
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/87644
dc.description.abstract
This work was focused on the correlation between the structural and techno-functional properties of ultrasound treated cassava starch for the preparation of tailor-made starch-based ingredients and derivatives. Furthermore, the effect of treatment time, sample conditioning and ultrasound amplitude was studied. Ultrasonic treatment of cassava starch induced structural disorganization and microstructural changes evidenced mainly in the morphological characteristics of the granules and in their degrees of crystallinity. These structural modifications were supported by ATR-FTIR and SEM and CSLM studies as well as DRX and thermal analysis. The selection of the processing conditions is critical due to the complete gelatinization of the starch was produced with the maximum amplitude tested and without temperature control. Rheological dynamical analysis indicated changes at the molecular level in starch granules due to the ultrasound treated, revealing the paste stability under refrigeration condition. PCA allow to establish the interrelationships between microstructural and techno-functional properties. In summary, different starch derivatives could be obtained by adjusting the ultrasound treatment conditions depending on their potential applications.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier Science
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/
dc.subject
PHYSICAL MODIFIED STARCH
dc.subject
RHEOLOGICAL BEHAVIOR
dc.subject
SEM AND CLSM OBSERVATIONS
dc.subject
STRUCTURAL ANALYSIS
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Microstructural and techno-functional properties of cassava starch modified by ultrasound
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2019-10-15T14:12:19Z
dc.journal.volume
42
dc.journal.pagination
795-804
dc.journal.pais
Países Bajos
dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Monroy, Yuliana. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Rivero, Sandra G. M.. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: García, María Alejandra. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.journal.title
Ultrasonics Sonochemistry
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S1350417717306326
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1016/j.ultsonch.2017.12.048
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