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dc.contributor.author
Monroy, Yuliana  
dc.contributor.author
Rivero, Sandra G. M.  
dc.contributor.author
García, María Alejandra  
dc.date.available
2019-10-30T15:37:30Z  
dc.date.issued
2018-04  
dc.identifier.citation
Monroy, Yuliana; Rivero, Sandra G. M.; García, María Alejandra; Microstructural and techno-functional properties of cassava starch modified by ultrasound; Elsevier Science; Ultrasonics Sonochemistry; 42; 4-2018; 795-804  
dc.identifier.issn
1350-4177  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/87644  
dc.description.abstract
This work was focused on the correlation between the structural and techno-functional properties of ultrasound treated cassava starch for the preparation of tailor-made starch-based ingredients and derivatives. Furthermore, the effect of treatment time, sample conditioning and ultrasound amplitude was studied. Ultrasonic treatment of cassava starch induced structural disorganization and microstructural changes evidenced mainly in the morphological characteristics of the granules and in their degrees of crystallinity. These structural modifications were supported by ATR-FTIR and SEM and CSLM studies as well as DRX and thermal analysis. The selection of the processing conditions is critical due to the complete gelatinization of the starch was produced with the maximum amplitude tested and without temperature control. Rheological dynamical analysis indicated changes at the molecular level in starch granules due to the ultrasound treated, revealing the paste stability under refrigeration condition. PCA allow to establish the interrelationships between microstructural and techno-functional properties. In summary, different starch derivatives could be obtained by adjusting the ultrasound treatment conditions depending on their potential applications.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier Science  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/  
dc.subject
PHYSICAL MODIFIED STARCH  
dc.subject
RHEOLOGICAL BEHAVIOR  
dc.subject
SEM AND CLSM OBSERVATIONS  
dc.subject
STRUCTURAL ANALYSIS  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Microstructural and techno-functional properties of cassava starch modified by ultrasound  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2019-10-15T14:12:19Z  
dc.journal.volume
42  
dc.journal.pagination
795-804  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Monroy, Yuliana. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Rivero, Sandra G. M.. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: García, María Alejandra. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.journal.title
Ultrasonics Sonochemistry  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S1350417717306326  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1016/j.ultsonch.2017.12.048