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dc.contributor.author
Cassani, Lucía Victoria  
dc.contributor.author
Gerbino, Oscar Esteban  
dc.contributor.author
Moreira, María del Rosario  
dc.contributor.author
Gomez Zavaglia, Andrea  
dc.date.available
2019-10-30T14:48:31Z  
dc.date.issued
2018-01  
dc.identifier.citation
Cassani, Lucía Victoria; Gerbino, Oscar Esteban; Moreira, María del Rosario; Gomez Zavaglia, Andrea; Influence of non-thermal processing and storage conditions on the release of health-related compounds after in vitro gastrointestinal digestion of fiber-enriched strawberry juices; Elsevier Ltd; Journal of Functional Foods; 40; 1-2018; 128-136  
dc.identifier.issn
1756-4646  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/87641  
dc.description.abstract
Strawberry juices enriched with inulin and oligofructose were treated using non-thermal processing techniques [ultrasound (7.5 min, 40 kHz, 180 W) combined or not with antimicrobials vanillin (1.25 mg/mL) or geraniol (0.225 µL/mL)] and stored for two weeks at 5 °C. The impact of the non-thermal processing and storage conditions on the release of health-related compounds (phenolic compounds, flavonoids and ascorbic acid), and on the total antioxidant capacity (determined by DDPH and TEAC assays) after in vitro gastrointestinal digestion was investigated. After gastric digestion, the release of most of bioactive compounds decreased in comparison with non-processed juices. Conversely, exposing the treated juices to simulated intestinal conditions enhanced the release of phenolic and flavonoid compounds and the total antioxidant capacity (determined by the TEAC assay). Storage conditions led to slight changes in bioactive compounds? content. In conclusion, fiber-enriched strawberry juices preserved with non-thermal processing are an important source of nutritionally relevant compounds.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier Ltd  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/  
dc.subject
FRUIT-BASED BEVERAGE  
dc.subject
IN VITRO DIGESTION  
dc.subject
NATURAL ANTIMICROBIALS  
dc.subject
NUTRITIONALLY RELEVANT COMPOUNDS  
dc.subject
STORAGE  
dc.subject
ULTRASOUND  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Influence of non-thermal processing and storage conditions on the release of health-related compounds after in vitro gastrointestinal digestion of fiber-enriched strawberry juices  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2019-10-15T14:11:41Z  
dc.journal.volume
40  
dc.journal.pagination
128-136  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.description.fil
Fil: Cassani, Lucía Victoria. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ingeniería. Departamento de Ingeniería Química. Grupo de Investigación en Ingeniería en Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Gerbino, Oscar Esteban. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Moreira, María del Rosario. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ingeniería. Departamento de Ingeniería Química. Grupo de Investigación en Ingeniería en Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Gomez Zavaglia, Andrea. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.journal.title
Journal of Functional Foods  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1016/j.jff.2017.11.005  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S1756464617306771