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dc.contributor.author
La Cava, Enzo Luciano  
dc.contributor.author
Gerbino, Oscar Esteban  
dc.contributor.author
Sgroppo, Sonia Cecilia  
dc.contributor.author
Gomez Zavaglia, Andrea  
dc.date.available
2019-10-30T14:46:14Z  
dc.date.issued
2018-06  
dc.identifier.citation
La Cava, Enzo Luciano; Gerbino, Oscar Esteban; Sgroppo, Sonia Cecilia; Gomez Zavaglia, Andrea; Characterization of pectins extracted from different varieties of pink/red and white grapefruits [ citrus paradisi (Macf.)] by thermal treatment and thermosonication; Wiley Blackwell Publishing, Inc; Journal of Food Science; 83; 6; 6-2018; 1613-1621  
dc.identifier.issn
0022-1147  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/87640  
dc.description.abstract
The physical and chemical properties of pectin extracts obtained from different white and pink/red varieties of grapefruit[Citrus paradisi (Macf.)], using both conventional heating (CHE) and thermosonication (TS), were investigated. The content of galacturonic acid (GalA), degree of esterification (%DM), color and antioxidant capacity were analyzed. Fourier-Transform Infrared Spectroscopy (FTIR) associated with multivariate analysis enabled a structural comparison among the pectin extracts, and differential scanning calorimetry (DSC) completed a full landscape of the investigated extracts.Pectin extracts obtained by CHE showed mostly higher GalA than those obtained by TS. All the extracts had a high antioxidant capacity,as determined by 2,2 diphenyl1-picrylhydrazyl(DPPH∗)and 2,2 -Azino-bis(3-ethylbenzothiazoline6-sulfonic acid) diammonium salt (ABTS∗+) assays, and a high correlation with the GalA content. The main differences observed in the FTIR spectra occurred in the 1200 to 900 cm−1 region (differences in GalA). The glass transition temperatures (Tgs) of all extracts were above 85 °C, making them interesting as stabilizing agents for the food industry  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Wiley Blackwell Publishing, Inc  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
Antioxidante capacity  
dc.subject
Grapefruit  
dc.subject
Infrared spectroscopy  
dc.subject
Pectin extracts  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Characterization of pectins extracted from different varieties of pink/red and white grapefruits [ citrus paradisi (Macf.)] by thermal treatment and thermosonication  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2019-10-15T14:11:30Z  
dc.journal.volume
83  
dc.journal.number
6  
dc.journal.pagination
1613-1621  
dc.journal.pais
Reino Unido  
dc.journal.ciudad
Londres  
dc.description.fil
Fil: La Cava, Enzo Luciano. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional del Nordeste. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales y Agrimensura; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Gerbino, Oscar Esteban. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Sgroppo, Sonia Cecilia. Universidad Nacional del Nordeste. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales y Agrimensura; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Gomez Zavaglia, Andrea. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.journal.title
Journal of Food Science  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1111/1750-3841.14183  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://doi.wiley.com/10.1111/1750-3841.14183