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dc.contributor.author
Romano, Nelson Gastón
dc.contributor.author
Araujo Andrade, Cuauhtémoc
dc.contributor.author
Lecot, Carlos Javier
dc.contributor.author
Mobili, Pablo
dc.contributor.author
Gomez Zavaglia, Andrea
dc.date.available
2019-10-30T14:02:55Z
dc.date.issued
2018-07
dc.identifier.citation
Romano, Nelson Gastón; Araujo Andrade, Cuauhtémoc; Lecot, Carlos Javier; Mobili, Pablo; Gomez Zavaglia, Andrea; Infrared spectroscopy as an alternative methodology to evaluate the effect of structural features on the physical-chemical properties of inulins; Elsevier Science; Food Research International; 109; 7-2018; 223-231
dc.identifier.issn
0963-9969
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/87638
dc.description.abstract
Two types of inulins of different composition were investigated in the glassy and in the crystalline states, at relative humidities within 11 and 97%. The melting and glass transition temperatures (Tm, Tg), and their crystallinity indexes (CI) were determined by modulated differential-scanning calorimetry (MDSC) and wide-angle X-ray scattering (WAXS), respectively. In parallel assays, Fourier transform-infrared spectroscopy (FTIR) coupled to principal component analysis (PCA) enabled a physical-chemical and structural characterization of samples, explaining 90% of the total variance. Finally, partial least square (PLS) models were defined to determine Tg, Tm, and CI directly from the FTIR spectra, using the MDSC and WAXS results as reference methods. In all cases, the mean of predicted values fitted very well those of the reference methods (R2 > 0.961), thus supporting the use of the PLS models to investigate unknown samples. The robustness of the models underlines the usefulness of FTIR to easily determine physical-chemical parameters, otherwise requiring complex preparation of samples and prolonged times of analysis.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier Science
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
Inulin
dc.subject
FTIR
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Infrared spectroscopy as an alternative methodology to evaluate the effect of structural features on the physical-chemical properties of inulins
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2019-10-15T14:12:44Z
dc.journal.volume
109
dc.journal.pagination
223-231
dc.journal.pais
Países Bajos
dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Romano, Nelson Gastón. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Araujo Andrade, Cuauhtémoc. ICFO-Institut de Ciències Fotòniques, The Barcelona Institute of Science and Technology; Argentina
dc.description.fil
Fil: Lecot, Carlos Javier. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Mobili, Pablo. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Gomez Zavaglia, Andrea. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.journal.title
Food Research International
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.foodres.2018.04.032
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S096399691830303X
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