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dc.contributor.author
Plateo Pignatari, Maria Gabriela  
dc.contributor.author
Della Vedova, Maria Cecilia  
dc.contributor.author
Perez Diaz MF  
dc.contributor.author
Navigatore Fonzo, Lorena Silvina  
dc.contributor.author
Sanchez, S.E.  
dc.contributor.author
Gimenez, Maria Sofia  
dc.contributor.author
Ramirez, Dario  
dc.date.available
2019-10-29T19:52:52Z  
dc.date.issued
2018-12  
dc.identifier.citation
Plateo Pignatari, Maria Gabriela; Della Vedova, Maria Cecilia; Perez Diaz MF; Navigatore Fonzo, Lorena Silvina; Sanchez, S.E.; et al.; Effects of a Subchronic Intoxication with Cadmium in the Hippocampus of Rats Fed a Soybean-Based Diet; Applied Cell Biology; Applied Cell Biology; 6; 2; 12-2018; 18-33  
dc.identifier.issn
2320-1983  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/87601  
dc.description.abstract
Experimental and population studies have shown that sub chronic exposure tocadmium (Cd) causes severe toxic effects in several organs including in the brain,but information on the effects in the hippocampus (Hp) is rare. Soybean is animportant source of protein and isoflavones. Herein we hypothesized that a subchronic cadmium-intoxication throughout the drinking water can cause oxidative/inflammation changes and apoptosis in the Hp; and that a soybean-based diet(SBD) can modulate these effects. To accomplish this goal, we fed 4 groups offemale Wistar-rats for 60 days as follows: casein-based diet + tap water (CBD);CBD + tap water with 15 ppm Cd (CBD + Cd); soybean-based diet + tap water(SBD); and SBD + tap water with 15 ppm Cd (SBD + Cd). After the treatment,molecular markers of oxidative stress, inflammation, and apoptosis were measuredin serum and Hp tissue. Compared to the Hp of CBD fed rats, the Hp of CBDCd showed an apoptotic profle (high p53 and high Bax / Bcl-2 ratio). However,an SBD caused a pro-apoptosis pattern, i.e, increased p53 and Bax expression,reduced Bcl-2 expression and increased Bax / Bcl-2 ratio. Regardless increasedantioxidant enzymes, Cd exposure in SBD fed rats had a synergistic effect in lipidperoxidation and protein oxidation in the Hp. Taking together our data suggest thatan SBD and Cd-exposure have a synergistic effect on oxidative stress/inflammationand apoptosis in Hp. Caution may be taken on using soybean as a source of proteinin patients exposed to Cd.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Applied Cell Biology  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
SOY-BASED DIET  
dc.subject
OXIDATIVE STRESS  
dc.subject
HIPPOCAMPUS  
dc.subject
INFLAMMATION  
dc.subject.classification
Bioquímica y Biología Molecular  
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Effects of a Subchronic Intoxication with Cadmium in the Hippocampus of Rats Fed a Soybean-Based Diet  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2019-10-21T19:49:04Z  
dc.identifier.eissn
2320-1991  
dc.journal.volume
6  
dc.journal.number
2  
dc.journal.pagination
18-33  
dc.journal.pais
Estados Unidos  
dc.journal.ciudad
Las Vegas  
dc.description.fil
Fil: Plateo Pignatari, Maria Gabriela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - San Luis. Instituto Multidisciplinario de Investigaciones Biológicas de San Luis. Universidad Nacional de San Luis. Facultad de Ciencias Físico Matemáticas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Investigaciones Biológicas de San Luis; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Della Vedova, Maria Cecilia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - San Luis. Instituto de Química de San Luis. Universidad Nacional de San Luis. Facultad de Química, Bioquímica y Farmacia; Argentina; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Perez Diaz MF. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - San Luis. Instituto de Química de San Luis. Universidad Nacional de San Luis. Facultad de Química, Bioquímica y Farmacia; Argentina; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Navigatore Fonzo, Lorena Silvina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - San Luis. Instituto Multidisciplinario de Investigaciones Biológicas de San Luis. Universidad Nacional de San Luis. Facultad de Ciencias Físico Matemáticas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Investigaciones Biológicas de San Luis; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Sanchez, S.E.. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - San Luis. Instituto Multidisciplinario de Investigaciones Biológicas de San Luis. Universidad Nacional de San Luis. Facultad de Ciencias Físico Matemáticas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Investigaciones Biológicas de San Luis; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Gimenez, Maria Sofia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - San Luis. Instituto Multidisciplinario de Investigaciones Biológicas de San Luis. Universidad Nacional de San Luis. Facultad de Ciencias Físico Matemáticas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Investigaciones Biológicas de San Luis; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Ramirez, Dario. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - San Luis. Instituto Multidisciplinario de Investigaciones Biológicas de San Luis. Universidad Nacional de San Luis. Facultad de Ciencias Físico Matemáticas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Investigaciones Biológicas de San Luis; Argentina  
dc.journal.title
Applied Cell Biology  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://www.appliedcellbiology.com/articles/123/effects-of-a-subchronic-intoxication-with-cadmium-in-the-hippocampus-of-rats-fed-a-soybean-based-diet