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dc.contributor.author
Peralta, Ignacio Nahuel  
dc.contributor.author
Marrassini, Carla  
dc.contributor.author
Filip, Rosana  
dc.contributor.author
Alonso, Maria del Rosario  
dc.contributor.author
Anesini, Claudia Alejandra  
dc.date.available
2019-10-22T20:20:17Z  
dc.date.issued
2018-07-15  
dc.identifier.citation
Peralta, Ignacio Nahuel; Marrassini, Carla; Filip, Rosana; Alonso, Maria del Rosario; Anesini, Claudia Alejandra; Food preservation by Larrea divaricata extract: participation of polyphenols; Wiley Blackwell Publishing, Inc; Food Science and Nutrition; 6; 5; 15-7-2018; 1269-1275  
dc.identifier.issn
2048-7177  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/87002  
dc.description.abstract
The aim of this study was to evaluate the antioxidant and protease inhibitor capacities on eggs and milk protein of a nor-dihydroguaiaretic (NDGA)-standardized aqueous extract of Larrea divaricata (AE) and to analyze the participation of polyphenols as NDGA in these actions. NDGA was determined by high-performance liquid chromatography; flavonoids and polyphenols were quantified by spectrophotometric methods as well as inhibition of lipid peroxidation, proteinase inhibitor capacity, advanced glycation end products (AGES) formation, and inhibition of albumin denaturation. The extract protected food for oxidative damage by preventing malondialdehyde formation in egg yolk and by preventing AGE formation in completely cooked eggs, also impeded albumin denaturation, and casein hydrolysis induced by trypsin and heat. Polyphenols, especially flavonoids and NDGA, were involved in these actions.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Wiley Blackwell Publishing, Inc  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
ANTIGLICANT  
dc.subject
ANTIOXIDANT  
dc.subject
FOOD PRESERVATIVE  
dc.subject
LARREA DIVARICATA CAV.  
dc.subject.classification
Otras Ciencias Biológicas  
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Food preservation by Larrea divaricata extract: participation of polyphenols  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2019-10-16T20:42:16Z  
dc.journal.volume
6  
dc.journal.number
5  
dc.journal.pagination
1269-1275  
dc.journal.pais
Estados Unidos  
dc.journal.ciudad
Hoboken  
dc.description.fil
Fil: Peralta, Ignacio Nahuel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Química y Metabolismo del Fármaco. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Instituto de Química y Metabolismo del Fármaco; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Marrassini, Carla. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Química y Metabolismo del Fármaco. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Instituto de Química y Metabolismo del Fármaco; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Filip, Rosana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Química y Metabolismo del Fármaco. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Instituto de Química y Metabolismo del Fármaco; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Alonso, Maria del Rosario. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Química y Metabolismo del Fármaco. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Instituto de Química y Metabolismo del Fármaco; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Anesini, Claudia Alejandra. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Química y Metabolismo del Fármaco. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Instituto de Química y Metabolismo del Fármaco; Argentina  
dc.journal.title
Food Science and Nutrition  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/fsn3.640  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1002/fsn3.640