Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
Echeverría, Ignacio  
dc.contributor.author
López Caballero, María Elvira  
dc.contributor.author
Gómez Guillén, María Carmen  
dc.contributor.author
Mauri, Adriana Noemi  
dc.contributor.author
Montero, María Pilar  
dc.date.available
2019-10-21T16:52:50Z  
dc.date.issued
2018-02  
dc.identifier.citation
Echeverría, Ignacio; López Caballero, María Elvira; Gómez Guillén, María Carmen; Mauri, Adriana Noemi; Montero, María Pilar; Active nanocomposite films based on soy proteins-montmorillonite- clove essential oil for the preservation of refrigerated bluefin tuna (Thunnus thynnus) fillets; Elsevier Science; International Journal of Food Microbiology; 266; 2-2018; 142-149  
dc.identifier.issn
0168-1605  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/86611  
dc.description.abstract
This manuscript evaluates the potential application of active nanocomposite films based on soy protein isolate (SPI)-montmorillonite (MMT)-clove essential oil (CEO) to the preservation of muscle fillets of bluefin tuna (Thunnus thynnus) during refrigerated storage, and furthermore analyzes whether the clay diffuses from the package to food. SPI films with: CEO (SPI-CEO), MMT (SPI-MMT), or both CEO and MMT (SPI-MMT-CEO), were prepared and used to cover tuna fillets during 17 days of storage at 2 °C. Polyethylene films were also used as control. Protein films nanoreinforced with 10 g MMT/100 g SPI and activated with CEO were able to decrease microbial growth (evaluated by TVBN and microorganism counts) and lipid autooxidation (evaluated according to the TBA index, FTIR and color parameters) of tuna fillets during the storage period studied. The presence of clay seemed to favor the release of the active principles of clove oil by prolonging its antimicrobial (especially effective to inhibit Pseudomonas spp.) and antioxidant activity over time without observing the diffusion of the clay's own metals (Si and Al) from the nanocomposite materials to the muscle of fish. These results are encouraging for the use of nanocomposite films in food packaging.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier Science  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
ACTIVE NANOCOMPOSITE PACKAGING  
dc.subject
CLOVE ESSENTIAL OIL  
dc.subject
FISH PRESERVATION  
dc.subject
METAL RELEASE  
dc.subject
MONTMORILLONITE-SOY PROTEINS NANOCOMPOSITES  
dc.subject.classification
Recubrimientos y Películas  
dc.subject.classification
Ingeniería de los Materiales  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Active nanocomposite films based on soy proteins-montmorillonite- clove essential oil for the preservation of refrigerated bluefin tuna (Thunnus thynnus) fillets  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2019-10-15T14:10:38Z  
dc.journal.volume
266  
dc.journal.pagination
142-149  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Echeverría, Ignacio. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigaciones Geológicas. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Naturales y Museo. Centro de Investigaciones Geológicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: López Caballero, María Elvira. Consejo Superior de Investigaciones Científicas. Instituto de Ciencia y Tecnologia de Alimentos y Nutrición; España  
dc.description.fil
Fil: Gómez Guillén, María Carmen. Consejo Superior de Investigaciones Científicas. Instituto de Ciencia y Tecnologia de Alimentos y Nutrición; España  
dc.description.fil
Fil: Mauri, Adriana Noemi. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Montero, María Pilar. Consejo Superior de Investigaciones Científicas. Instituto de Ciencia y Tecnologia de Alimentos y Nutrición; España  
dc.journal.title
International Journal of Food Microbiology  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.ijfoodmicro.2017.10.003  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0168160517304129?via%3Dihub