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dc.contributor.author
Perez Calderon, John Freddy  
dc.contributor.author
Santos, Maria Victoria  
dc.contributor.author
Zaritzky, Noemi Elisabet  
dc.date.available
2019-10-21T13:06:41Z  
dc.date.issued
2018-10  
dc.identifier.citation
Perez Calderon, John Freddy; Santos, Maria Victoria; Zaritzky, Noemi Elisabet; Reactive RED 195 dye removal using chitosan coacervated particles as bio-sorbent: Analysis of kinetics, equilibrium and adsorption mechanisms; Elsevier; Journal of Environmental Chemical Engineering; 6; 5; 10-2018; 6749-6760  
dc.identifier.issn
2213-3437  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/86550  
dc.description.abstract
Chitosan particles (CP) prepared by coacervation technique were used as bio-sorbent material to remove the azo RR-195 dye; removal percentage (%RM) and adsorption capacity (Q) in batch adsorption experiments under different conditions of bio-sorbent doses, agitation speed and pH medium were determined; the maximum pH of dye removal was 4. Different adsorption equilibrium isotherms were tested and Redlich-Peterson was the model that best fitted experimental results. From the adsorption thermodynamic parameters, it was concluded that the adsorption process of RR-195 onto CP is spontaneous, favorable (ΔG<0), endothermic (ΔH>0) and the dye molecules show affinity for the bio-sorbent (ΔS>0). The maximum monolayer adsorption capacity (Qm) of CP was 82.1 mg.g-1 at pH = 4 and 318 K; therefore coacervated chitosan particles are among the top three adsorbent agents for this dye. The %RM was 84.2% in 10 h when the initial concentration of the dye was 300 mg.L-1. The mixed surface reaction and diffusion-controlled kinetic model (MSR-DCK), fitted satisfactorily experimental results, by considering simultaneous mechanisms of diffusion and adsorption process in the active sites. Fourier transform infrared spectroscopy (FTIR) with attenuated total reflection (ATR), scanning electron microscope-energy dispersion spectrometry X-ray (SEM-EDS) and Zeta potential analysis revealed that the interaction between dye molecules and the bio-sorbent are of an electrostatic nature. Desorption/regeneration experiments indicated that CP can be used in adsorptions/desorption cycles for the removal of wastewater containing RR-195. The information presented in this work demonstrates that CP can be a potent eco-friendly bio-adsorbent for the remediation of industrial wastewater.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
ADSORPTION  
dc.subject
AZO DYE REMOVAL  
dc.subject
CHITOSAN COACERVATED PARTICLES  
dc.subject
REACTIVE RED  
dc.subject
THERMODYNAMIC ANALYSIS  
dc.subject.classification
Físico-Química, Ciencia de los Polímeros, Electroquímica  
dc.subject.classification
Ciencias Químicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.subject.classification
Otras Ingeniería Química  
dc.subject.classification
Ingeniería Química  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Reactive RED 195 dye removal using chitosan coacervated particles as bio-sorbent: Analysis of kinetics, equilibrium and adsorption mechanisms  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2019-10-15T14:12:08Z  
dc.journal.volume
6  
dc.journal.number
5  
dc.journal.pagination
6749-6760  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Perez Calderon, John Freddy. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Santos, Maria Victoria. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Facultad de Ingeniería. Universidad Nacional de La Plata; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Zaritzky, Noemi Elisabet. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Facultad de Ingeniería. Universidad Nacional de La Plata; Argentina  
dc.journal.title
Journal of Environmental Chemical Engineering  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1016/j.jece.2018.10.039  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2213343718306493