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dc.contributor.author
Marchetti, Lucas  
dc.contributor.author
Califano, Alicia Noemi  
dc.contributor.author
Andres, Silvina Cecilia  
dc.date.available
2019-10-18T18:13:04Z  
dc.date.issued
2018-09  
dc.identifier.citation
Marchetti, Lucas; Califano, Alicia Noemi; Andres, Silvina Cecilia; Partial replacement of wheat flour by pecan nut expeller meal on bakery products. Effect on muffins quality; Elsevier Science; LWT - Food Science and Technology; 95; 9-2018; 85-91  
dc.identifier.issn
0023-6438  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/86405  
dc.description.abstract
The objective of the present work was to evaluate the effect of replacing up to 40 g/100 g wheat flour by pecan nut expeller meal on baking quality of a typical muffin formulation. Baked samples were subjected to several assays: yield, height of the specimen, color, crumb moisture, texture (TPA), microstructure by image analysis. Replacement of 30 g/100 g of wheat flour by expeller significantly height of the product. Also hardness was greatly reduced (52.4%) when 30 g/100 g of PEM was included. The addition of PEM lead to a darker crumb, the browning index was 38% higher when 40 g/100 g of wheat flour was replaced by expeller. Muffins showed a very good sensorial acceptance, scoring 7.9 into a 9-point hedonic scale. Thus a by-product from pecan oil industry was successfully employed in muffins, adding value, and broadening its potential applications in other bakery products, resulting in economic benefits.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier Science  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/  
dc.subject
By-product  
dc.subject
Press-cake  
dc.subject
Image analysis  
dc.subject
Sensorial analysis  
dc.subject
Texture  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Partial replacement of wheat flour by pecan nut expeller meal on bakery products. Effect on muffins quality  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2019-10-15T14:13:03Z  
dc.journal.volume
95  
dc.journal.pagination
85-91  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.description.fil
Fil: Marchetti, Lucas. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Califano, Alicia Noemi. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Andres, Silvina Cecilia. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.journal.title
LWT - Food Science and Technology  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.lwt.2018.04.050  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S0023643818303566