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dc.contributor.author
Arballo, Javier Ramiro
dc.contributor.author
Campañone, Laura Analia
dc.contributor.author
Mascheroni, Rodolfo Horacio
dc.date.available
2019-10-18T17:40:48Z
dc.date.issued
2018-10
dc.identifier.citation
Arballo, Javier Ramiro; Campañone, Laura Analia; Mascheroni, Rodolfo Horacio; Study of microwave drying of vegetables by numerical modeling. Influence of dielectric properties and operating conditions; Karger; Food Science And Technology Research; 24; 5; 10-2018; 811-816
dc.identifier.issn
1344-6606
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/86392
dc.description.abstract
In the present work mass and energy transfer during microwave dehydration of vegetables were studied. Microwaves interact with the polar molecules of food enabling its heating and dehydration. This interaction is affected by the change of the food properties due to temperature increase and water content reduction. In certain products, the dependence of dielectric properties with temperature is affected by a change in the food structure as a consequence of the chemical change of certain components and the water loss. Lambert´s law, that considers an exponential decay of incident microwave power, was applied to model these interactions. Additionally, two consecutive stages must be considered: initial heating followed by intensive evaporation at constant temperature. The model was successfully validated for data published in literature related to slabs of microwave dehydrated potatoes and carrots, considering different processing times, power densities, pressure and sample size.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Karger
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
MICROWAVE DRYING
dc.subject
DIELECTRIC PROPERTIES
dc.subject
NUMERICAL MODELING
dc.subject
VEGETABLES
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Study of microwave drying of vegetables by numerical modeling. Influence of dielectric properties and operating conditions
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2019-10-15T14:13:58Z
dc.journal.volume
24
dc.journal.number
5
dc.journal.pagination
811-816
dc.journal.pais
Suiza
dc.journal.ciudad
Basel
dc.description.fil
Fil: Arballo, Javier Ramiro. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ingeniería. Departamento de Ingeniería Química; Argentina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Campañone, Laura Analia. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ingeniería. Departamento de Ingeniería Química; Argentina
dc.description.fil
Fil: Mascheroni, Rodolfo Horacio. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ingeniería. Departamento de Ingeniería Química; Argentina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.journal.title
Food Science And Technology Research
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.3136/fstr.24.811
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.jstage.jst.go.jp/article/fstr/24/5/24_811/_article
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