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dc.contributor.author
Arballo, Javier Ramiro  
dc.contributor.author
Campañone, Laura Analia  
dc.contributor.author
Mascheroni, Rodolfo Horacio  
dc.date.available
2019-10-18T17:40:48Z  
dc.date.issued
2018-10  
dc.identifier.citation
Arballo, Javier Ramiro; Campañone, Laura Analia; Mascheroni, Rodolfo Horacio; Study of microwave drying of vegetables by numerical modeling. Influence of dielectric properties and operating conditions; Karger; Food Science And Technology Research; 24; 5; 10-2018; 811-816  
dc.identifier.issn
1344-6606  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/86392  
dc.description.abstract
In the present work mass and energy transfer during microwave dehydration of vegetables were studied. Microwaves interact with the polar molecules of food enabling its heating and dehydration. This interaction is affected by the change of the food properties due to temperature increase and water content reduction. In certain products, the dependence of dielectric properties with temperature is affected by a change in the food structure as a consequence of the chemical change of certain components and the water loss. Lambert´s law, that considers an exponential decay of incident microwave power, was applied to model these interactions. Additionally, two consecutive stages must be considered: initial heating followed by intensive evaporation at constant temperature. The model was successfully validated for data published in literature related to slabs of microwave dehydrated potatoes and carrots, considering different processing times, power densities, pressure and sample size.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Karger  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
MICROWAVE DRYING  
dc.subject
DIELECTRIC PROPERTIES  
dc.subject
NUMERICAL MODELING  
dc.subject
VEGETABLES  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Study of microwave drying of vegetables by numerical modeling. Influence of dielectric properties and operating conditions  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2019-10-15T14:13:58Z  
dc.journal.volume
24  
dc.journal.number
5  
dc.journal.pagination
811-816  
dc.journal.pais
Suiza  
dc.journal.ciudad
Basel  
dc.description.fil
Fil: Arballo, Javier Ramiro. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ingenierí­a. Departamento de Ingeniería Química; Argentina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Campañone, Laura Analia. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ingenierí­a. Departamento de Ingeniería Química; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Mascheroni, Rodolfo Horacio. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ingenierí­a. Departamento de Ingeniería Química; Argentina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.journal.title
Food Science And Technology Research  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.3136/fstr.24.811  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.jstage.jst.go.jp/article/fstr/24/5/24_811/_article