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dc.contributor.author
Ortiz, Cristian Matias  
dc.contributor.author
Mauri, Adriana Noemi  
dc.contributor.author
Vicente, Ariel Roberto  
dc.date.available
2019-10-18T16:51:10Z  
dc.date.issued
2018-01  
dc.identifier.citation
Ortiz, Cristian Matias; Mauri, Adriana Noemi; Vicente, Ariel Roberto; Characterization of soy-protein based SO2-releasing pads for browning prevention in fresh-cut apples; Taylor & Francis Ltd; CyTA-Journal of Food; 16; 1; 1-2018; 619-627  
dc.identifier.issn
1947-6337  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/86379  
dc.description.abstract
The use of polymeric matrices releasing active principles is a promising strategy to circumvent dipping treatments and reduce additive usage. Herein, we developed soy protein-based films containing 0, 10, 25 or 50% sodium sulfite on protein isolate basis (SPI), and determined the influence of the antioxidant on the color, thickness, opacity, solubility, moisture, water permeability and mechanical properties of the resulting materials. Raising sulfite concentration reduced the tensile strength, without affecting the Young’s modulus of the films. The formulation containing 50% sodium sulfite on SPI basis was selected based on the lighter color, lowest moisture and higher permeability of the resulting films to evaluate the efficacy of the materials to prevent apple browning. The incorporation of SO2-releasers in packages containing fresh-cut apples delayed fruit yellowing (increase of b* values) by 40%. This shows that sodium sulfite soy protein-based films may be useful to extend the postharvest life of fresh-cut apple.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Taylor & Francis Ltd  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
BIOPOLYMERS  
dc.subject
BROWNING  
dc.subject
POSTHARVEST  
dc.subject
SOY PROTEIN  
dc.subject
SULFITE  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Characterization of soy-protein based SO2-releasing pads for browning prevention in fresh-cut apples  
dc.title
Caracterización de almohadillas liberadoras de SO2 en base a proteínas de soja para la prevención de pardeamiento en manzanas frescas cortadas  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2019-10-15T14:10:52Z  
dc.identifier.eissn
1947-6345  
dc.journal.volume
16  
dc.journal.number
1  
dc.journal.pagination
619-627  
dc.journal.pais
Reino Unido  
dc.journal.ciudad
Londres  
dc.description.fil
Fil: Ortiz, Cristian Matias. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales. Laboratorio de Investigación en Productos Agroindustriales; Argentina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Mauri, Adriana Noemi. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Vicente, Ariel Roberto. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales. Laboratorio de Investigación en Productos Agroindustriales; Argentina  
dc.journal.title
CyTA-Journal of Food  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1080/19476337.2018.1440008  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/19476337.2018.1440008