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dc.contributor.author
Weisstaub, Adriana Ruth  
dc.contributor.author
Salinas, Maria Victoria  
dc.contributor.author
Correa, María Jimena  
dc.contributor.author
Barchuk, Magalí  
dc.contributor.author
Berg, Gabriela Alicia  
dc.contributor.author
Zuleta, Angela  
dc.date.available
2019-10-18T16:18:27Z  
dc.date.issued
2018-11  
dc.identifier.citation
Weisstaub, Adriana Ruth; Salinas, Maria Victoria; Correa, María Jimena; Barchuk, Magalí; Berg, Gabriela Alicia; et al.; Effects of the intake of white wheat bread added with garlic and resistant starch: Action on calcium bioavailability and metabolic parameters of growing Wistar rats; Royal Society of Chemistry; Food and Function; 9; 11; 11-2018; 5707-5714  
dc.identifier.issn
2042-6496  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/86375  
dc.description.abstract
Wheat bread is a widely consumed food and is suitable for the introduction of functional ingredients. The aim of this work was to study the effects of bread with garlic and resistant starch as a fiber source on physiological, metabolic, and functional parameters using an in vivo Wistar rat model. Rats were fed with three diets: a control diet prepared according to the American Institute of Nutrition (C), and two semisynthetic diets containing wheat bread (B) and wheat bread with garlic, resistant starch and calcium citrate (BGR). Fresh feces were weighed and lactobacilli (L) and Enterobacteriaceae (E) were analyzed at different times: 1, 20, 45 and 60 days. The pH of the caecal content was recorded and at the end of the study changes in the bone mineral density of total skeleton (ts BMD), femur (F-BMD), spine (S-BMD) and tibia (T-BMD) were determined. Lipoprotein profile was assessed, atherogenic indexes were calculated and malonaldehyde content was measured in the serum and liver. In relation to gut microbiota, the BGR group showed an increase in the L/E ratio with respect to the other groups which was correlated with a lower cecal pH. Besides, the BGR group presented lower weight and a more favourable metabolic profile. In relation to bone measurements, the BGR group presented higher values of ts BMC, ts BMD, F-BMD, and T-BMD than the B group. Thus, bread with resistant starch, garlic and calcium citrate showed a prebiotic effect increasing calcium bioavailability and deposition in bones, compared with wheat bread. The observed beneficial health effects allow us to consider the design of healthier breads.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Royal Society of Chemistry  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
Atherosclerosis  
dc.subject
Nutrition  
dc.subject
Functional Food  
dc.subject.classification
Nutrición, Dietética  
dc.subject.classification
Ciencias de la Salud  
dc.subject.classification
CIENCIAS MÉDICAS Y DE LA SALUD  
dc.title
Effects of the intake of white wheat bread added with garlic and resistant starch: Action on calcium bioavailability and metabolic parameters of growing Wistar rats  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2019-10-15T14:10:45Z  
dc.journal.volume
9  
dc.journal.number
11  
dc.journal.pagination
5707-5714  
dc.journal.pais
Reino Unido  
dc.journal.ciudad
Londres  
dc.description.fil
Fil: Weisstaub, Adriana Ruth. Departamento de Nutrición y Bromatología, Facultad de Farmacia y Bioquímica, Universidad de Buenos Aires; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Salinas, Maria Victoria. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Correa, María Jimena. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Barchuk, Magalí. Laboratorio de Lipidos y Aterosclerosis, Instituto de Fisiopatología y Bioquímica Clínica (INFIBIOC), Departamento de Bioquímica Clínica, Facultad de Farmacia y Bioquímica, Universidad de Buenos Aires; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Berg, Gabriela Alicia. Laboratorio de Lipidos y Aterosclerosis, Instituto de Fisiopatología y Bioquímica Clínica (INFIBIOC), Departamento de Bioquímica Clínica, Facultad de Farmacia y Bioquímica, Universidad de Buenos Aires; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas (CONICET); Argentina  
dc.description.fil
Fil: Zuleta, Angela. Departamento de Nutrición y Bromatología, Facultad de Farmacia y Bioquímica, Universidad de Buenos Aires; Argentina; Argentina  
dc.journal.title
Food and Function  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1039/c8fo01407h  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://pubs.rsc.org/en/content/articlelanding/2018/fo/c8fo01407h#!divAbstract07H