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dc.contributor.author
Fariña, Ana Clara  
dc.contributor.author
González, Marcela Aída  
dc.contributor.author
Scalerandi, María Victoria  
dc.contributor.author
Lavandera, Jimena Veronica  
dc.contributor.author
Bernal, Claudio Adrian  
dc.date.available
2019-10-04T19:11:43Z  
dc.date.issued
2015-07  
dc.identifier.citation
Fariña, Ana Clara; González, Marcela Aída; Scalerandi, María Victoria; Lavandera, Jimena Veronica; Bernal, Claudio Adrian; Nutritional and metabolic effects of dietary trans fats depend on the intake of linoleic acid; Wiley VCH Verlag; European Journal of Lipid Science and Technology; 117; 7; 7-2015; 933-944  
dc.identifier.issn
1438-7697  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/85272  
dc.description.abstract
This study aimed to investigate the differential effects of trans fatty acids (TFA) on the nutritional parameters, serum and tissue triacylglycerol (TAG) levels, as well as the mechanisms involved in their regulation, in male Wistar rats fed linoleic acid-enriched (+LA) or LA-deficient (-LA) diets. The TFA effects on nutritional parameters and TAG metabolism differed depending on the dietary LA status. In the +LA+TFA diet, compared to the +LA diet, TFA did not alter the serum TAG levels despite the increased epididymal adipose tissue (EAT) lipoprotein lipase (LPL) activity and the higher hepatic TAG content associated with a lower CPT-Ia activity. Otherwise, in -LA+TFA rats versus -LA, TFA increased the serum, liver, and adipose tissue TAG levels associated with higher FAS, G6PDH, and ME enzyme activities in both liver and adipose tissue, and a reduced TAG clearance by the adipose tissue LPL enzyme. Although TFA supplementation in both -LA and +LA-rats tended to decrease the CPT-Ib activity, the muscle TAG levels were not modified. We conclude that the nutritional and metabolic TFA effects depended mainly on the changes in the FA profile induced by dietary LA and, in a lesser extent, on the specific type of isomer retained in the tissues.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Wiley VCH Verlag  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
ISOMER RETENTION  
dc.subject
LIPOGENIC ENZYMES  
dc.subject
LIPOPROTEIN LIPASE  
dc.subject
NUTRITION  
dc.subject
TRIACYLGLYCEROL SECRETION RAT  
dc.subject.classification
Otras Ciencias Biológicas  
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Nutritional and metabolic effects of dietary trans fats depend on the intake of linoleic acid  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2019-09-27T14:14:08Z  
dc.journal.volume
117  
dc.journal.number
7  
dc.journal.pagination
933-944  
dc.journal.pais
Alemania  
dc.journal.ciudad
Weinheim  
dc.description.fil
Fil: Fariña, Ana Clara. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Bioquímica y Ciencias Biológicas. Departamento de Ciencias Biológicas. Cátedra de Bromatología y Nutrición; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe; Argentina  
dc.description.fil
Fil: González, Marcela Aída. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Bioquímica y Ciencias Biológicas. Departamento de Ciencias Biológicas. Cátedra de Bromatología y Nutrición; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Scalerandi, María Victoria. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe; Argentina. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Bioquímica y Ciencias Biológicas. Departamento de Ciencias Biológicas. Cátedra de Bromatología y Nutrición; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Lavandera, Jimena Veronica. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe; Argentina. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Bioquímica y Ciencias Biológicas. Departamento de Ciencias Biológicas. Cátedra de Bromatología y Nutrición; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Bernal, Claudio Adrian. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe; Argentina. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Bioquímica y Ciencias Biológicas. Departamento de Ciencias Biológicas. Cátedra de Bromatología y Nutrición; Argentina  
dc.journal.title
European Journal of Lipid Science and Technology  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1002/ejlt.201400288  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/ejlt.201400288